glas unitarista

Kontraprosvjed u Barceloni: I nobelovac Vargas Llosa protiv katalonske neovisnosti

08.10.2017 u 09:27

Bionic
Reading

Deseci tisuća ljudi u nedjelju su izašli na ulice katalonskog glavnog grada Barcelone kako bi izrazili svoje protivljenje objavi neovisnosti od Španjolske, pokazavši i koliko je ta regija podijeljena oko pitanja neovisnosti

Prosvjednici su se okupili u središtu Barcelone sa zastavama Katalonije i Španjolske i transparentima na kojima piše "Katalonija je Španjolska" i "Zajedno smo jači", dok su se političari na obje strane još snažnije ukopali na njihovim stajalištima u najvećoj političkoj krizi zemlje posljednjih desetljeća.

"Mi se osjećamo i Kataloncima i Španjolcima", rekla je 72-godišnja prosvjednica Araceli Ponze na skupu u Barceloni. "Suočavamo se sa strašnom nepoznanicom. Vidjet ćemo što će se dogoditi ovoga tjedna no moramo govoriti vrlo glasno kako bi oni znali što mi želimo".

  • +29
Protest protiv nezavisnosti Katalonije Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Eric Gaillard

Pod geslom "Dosta! Urazumimo se", okupljanje u nedjelju podržava nekoliko političkih stranaka koje su protiv nezavisnosti i nekoliko uglednika, poput književnika Maria Vargasa Llose, dobitnika Nobelove nagrade za književnost, peruanske i španjolske nacionalnosti koji je katalonsku težnju za nezavisnošću nazvao "bolešću".

U subotu se na poziv građanske inicijative više desetaka tisuća osoba, odjeveno u bijelo, okupilo u nekoliko gradova zahtijevajući "dijalog" između Katalonaca i ostatka zemlje kako bi se pronašao izlaz iz najgore političke krize koju je zemlja doživjela od povratka na demokraciju 1977., nakon Francove diktature.

  • +18
Katalonci u općem štrajku Izvor: Reuters / Autor: YVES HERMAN

Dijalog koji Mariano Rajoy ne predviđa sve dok separatistički čelnici te moćne autonomne regije ne odustanu od želje da proglase nezavisnost.

"Želim da se prijetnja o proglašenju nezavisnosti povuče što je moguće prije jer ništa se ne može izgraditi ako ne nestane prijetnja nacionalnom jedinstvu", izjavio je šef konzervativne vlade za španjolski dnevnik El Pais.