HOMOFOBIJA NA BLOGU

Kontra tužila kastavskog župnika

12.10.2010 u 13:19

Bionic
Reading

Lezbijska grupa Kontra odlučila je podnijeti kaznenu prijavu protiv župnika u Kastvu Franje Jurčevića zbog poticanja na nasilje i mržnju utemeljenu na seksualnoj orijentaciji zbog teksta objavljenog na njegovom blogu

'Kastavski župnik Franjo Jurčević objavio je tekst putem bloga u kojem je podržao nasilje ekstremističkih skupina na beogradskim ulicama za vrijeme Parade Ponosa i napisao kako je ono što se u nedjelju događalo 'dokaz da moralne nakaze i psihopati sve više ovladavaju sredstvima javnog priopćavanja, ulicama, ustanovama, gradovima'.

Župnik u svom tekstu navodi: 'Beograđani su pokazali što misle od tim psihopatima' te dodaje da mu je žao policajaca koji su nastradali, ali i da su se oni trebali povući i dozvoliti 'normalnima da s tim bolesnicima malo prodiskutiraju'.

Pravo na slobodu okupljanja jedno je od osnovnih ljudskih prava. Nasilje na beogradskim ulicama koje se dogodilo u nedjelju prilikom održavanja Parade Ponosa govori o stanju ljudskih prava LGBT populacije u Srbiji, ali i o opasnosti širenja mržnje, negativnom utjecaju crkve i razornom djelovanju ekstremističkih skupina s kojima se država odbijala obračunati.

Koliko je strašno pozivati na krvoproliće na ulicama Zagreba zbog mržnje utemeljene na seksualnoj orijentaciji poput onog u Beogradu, znaju dobro sudionici i sudionice Parade ponosa, uključujući članice Kontre koje su došle u Beograd dati podršku organizatorima manifestacije, a za vrijeme mirnog okupljanja morala ih je štiti specijalna policija. Na beogradskim ulicama napravljena je milijunska šteta, a napadnut je čak i kombi s pokretnim mamografom koji je uništen.

Zbog svega navedenog, podnijet ćemo kaznenu prijavu protiv g. Franje Jurčevića zbog poticanja na nasilje i mržnju utemeljenu na seksualnoj orijentaciji, opisanog kaznenim djelom rasne i druge diskriminacije.

Također ponavljamo zahtjev da država spriječi širenje mržnje putem fašističkih 'anti-gay' prosvjeda koji su se održali u protekle dvije godine, a kojima se pozivalo na nasilje i čiji su sudionici napadali sudionike Zagreb Pridea', stoji u Kontrinom priopćenju.