PARLAMENT FEDERACIJE BiH

Konstituiran Zastupnički dom

22.11.2010 u 15:02

Bionic
Reading

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine konstituiran je u ponedjeljak u Sarajevu u sazivu izabranom na listopadskim parlamentarnim izborima, čime je nastavljen postupak uspostave nove zakonodavne vlasti u BiH

Zastupnicima su na sjednici uručene potvrde o izboru koje izdaje Središnje izborno povjerenstvo (SIP), čime su oni i formalno preuzeli osvojene mandate te su potom prisegnuli.

Sjednica je, međutim, odmah nakon toga prekinuta jer unutar BiH još nema dogovora o tome koje će političke stranke činiti nove parlamentarne većine na državnoj odnosno razini Federacije BiH, o čemu ovisi i izbor novog vodstva Zastupničkog doma koji čini 98 zastupnika.

Najviše mandata u tom tijelu zakonodavne vlasti, njih 28, osvojila je Socijaldemokratska partija (SDP).

Slijedi Stranka demokratske akcije (SDA) koja ima 23 zastupnika, Savez za bolju budućnost (SBB) dobio je 13 mandata, a Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH) 12.

Koalicija HDZ 1990-HSP u federalnom će Zastupničkom domu imati pet zastupnika, koliko i Narodna stranka 'Radom za boljitak' braće Lijanovići

Dom naroda federalnog parlamenta čeka uspostavu županijskih skupština koje trebaju delegirati zastupnike za to tijelo zakonodavne vlasti, a tek nakon toga može se očekivati izbor predsjednika i dopredsjednika Federacije BiH koji onda imenuju mandatara za sastav nove vlade.

Parlament Republike Srpske konstituiran je prošli tjedan i u tom su entitetu u tijeku konzultacije o sastavu nove vlade čiju će okosnicu činiti Stranka nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika

Konstituirajuća sjednica Parlamenta BiH zakazana je za 30. studenoga, što je i krajnji zakonski rok za uspostavu tog tijela.