BLAĆENJE BEZ DOKAZA

Kongres: Možda je Snowden bio ruski špijun

20.01.2014 u 13:50

Bionic
Reading

Američki parlamentarni odbori zaduženi za rad obavještajnih službi sugeriraju da je odbjegli zviždač Edward Snowden, koji je lani razotkrio orvelovske razmjere američke kontrole telekomunikacija, mogao biti ruski špijun

Zastupnik Mike Rogers (republikanac) i senatorica Dianne Feinstein (demokratkinja) zavrtjeli su taj spin u nedjelju, ali, za razliku od Snowdena, nisu pružili nikakve dokaze.

Edward Snowden, bivši nižerangirani zaposlenik Nacionalne sigurnosne agencije NSA, lani je otkrio svjetskoj javnosti dokumente koji pokazuju da američke službe pohranjuju praktički cijelu svjetsku internetsku komunikaciju u svoje megaarhive.

Nakon toga je Snowden pobjegao u Hong Kong, a nakon što nije uspio dogovoriti azil, završio je u Rusiji koja ga je pristala zaštiti od izručenja SAD-u, koji ga traži zbog odavanja državne tajne. Mnogi svjetski mediji proglasili su Snowdena osobom godine.

FBI istražuje Snowdena i dosad nisu objavljivane sumnje da je taj 30-godišnji informatičar bio povezan s nekom stranom obavještajnom agencijom. Ispada da suština pokušaja diskreditacije Snowdena leži u činjenici da je nakon bijega azil dobio baš u Rusiji, najvećem američkom rivalu od Drugog svjetskog rata naovamo.

Rogers i Feinstein tvrde da je Snowdenovo otkriće oslabilo obavještajni aparat SAD-a koji se, prema tim parlamentarcima, bori protiv stalno napredujućih terorističkih skupina.

Snowdenov savjetnik, odvjetnik Ben Wizner iz Američke udruge za građanske slobode, izjavio je za Boston Globe da je optužba po kojoj je Snowden špijunirao za Ruse dok je radio za NSA 'ne samo netočna, nego i bedasta'. Wizner također da obrambeni aparat SAD-a preuveličava prijetnje nacionalnoj sigurnosti nastale Snowdenovim djelovanjem.