nova praksa

Konferencije za medije britanske vlade po uzoru na one američke

04.07.2020 u 00:00

Bionic
Reading

Britanska vlada će kasnije tijekom godine početi održavati dnevne konferencije za medije koje će prenositi televizija i tako prekinuti s desetljećima starom praksom odnosa novinara i političara iza zatvorenih vrata.

Premijer Boris Johnson je rekao da se tom odlukom želi izaći ususret zahtjevu javnosti za dobivanjem informacija izravno od ministara, a na temelju iskustva dobrog prijema vladinih dnevnih konferencija tijekom pandemije koronavirusa.

"Ljudima se više sviđala izravnija detaljnija informacija iz vlade o tome što se događa", rekao je Johnson radio postaji LBC. "Mislimo da ljudi žele biti izravno uključeni i žele informacije od nas".

Format sliči na onaj iz vašingtonske Bijele kuće odakle televizija prenosi konferencije za medije koje između dužnosnika vlade i novinara ponekad znaju biti neugodne i polemičke, posebice u razdoblju administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Nova praksa počet će u listopadu, po pisanju listova  Times i Financial Times.

Promjena će djelomice zamijeniti mnogo zatvoreniji sustav interakcije između vlade i novinara i predstavlja veliku promjenu kojoj su se opirale dosadašnje britanske vlade, pa i dio pisanih medija.

Dosadašnja praksa razvila se iz tajnih informiranja biranih novinara dvadesetih godina prošlog stoljeća do službenih brifinga glasnogovornika premijera, ali bez televizijskog prijenosa.  

Sada će te konferencije biti otvorene za sve novinare akreditirane za rad u parlamentu. 

Johnsonova odluka da televizija prenosi te dnevne susrete s novinarima pokazat će i odnos između vlade i medija koji su neki kritizirali kao prekomotan, posebice posljednjih godina kada je brexit zaokupio pozornost šire javnosti i polarizirao mišljenja.    

Britanska je vlada od ožujka održavala dnevne konferencije za medije uz televizijski prijenos, dopuštajući novinarima da putem video veze postavljaju pitanja ministrima i dužnosnicima zdravstvenog sustava. Povremeno su te konferencije znale imati više milijuna gledatelja no sada su otkazane i zamijenjene konferencijama koje se održavaju samo kada vlada ima važne objave.