I JOSIPOVIĆ PODRŽAO 'NOVU ŠKOLU'

Konačno i politička volja za zbližavanje hrvatske i srpske djece u Vukovaru

Ivo Josipović i Željko Jovanović

Ivo Josipović i Željko Jovanović

Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic

Nakon svog prethodnika Stjepana Mesića, potporu osnutku Nove škole u Vukovaru – inicijativi u sklopu projekta integriranog odgoja hrvatske i srpske djece u vukovarskim vrtićima i školama - dao je i predsjednik Ivo Josipović. 'Inicijativu je podržalo resorno ministarstvo, stručnjaci i lokalna zajednica uz određena razmišljanja kako je poboljšati i uklopiti u hrvatsko zakonodavstvo', rekao je Josipović nakon sastanka

Predsjednik Republike Ivo Josipović o projektu Nove škole Vukovar razgovarao je s inicijatorima te ideje – predsjednicom Nansen dijalog centra iz Osijeka, Ivanom Milas, i direktorom projekata norveške Nansen Humanistic Academy, Steinara Bryna. Na sastanku su bili i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, gradonačelnik Vukovara Željko Sabo, predstavnici srpske manjine i Ureda pravobraniteljice za djecu.

'Novu školu ravnopravno bi pohađali učenici neovisno o nacionalnosti jer bi bila specifična. Imala bi zajedničku osnovu, a svojim bi nastavnim programom zbližavala djecu te vodila uključenju svih građana u multikulturalnu zajednicu', izjavio je Josipović.

Nevladina udruga Nansen dijalog centar (NDC) već 10 godina radi na projektu Nove škole koju bi, po posebnom programu, zajedno pohađali učenici i hrvatske i srpske nacionalnosti, čime bi se smanjila etnička podijeljenost u Vukovaru. Za svoju su inicijativu, uz podršku s mnogih strana, skupljali i potpise za peticiju te su i sami roditelji pozdravili takvu ideju.

'Konačno je politički sazrela situacija da se može implementirati Nova škola jer su ljudi koji su važni u tom procesu sjeli za isti stol i nastavljen je dijalog o tome, a na nama je da, zajedno s Ministarstvom obrazovanja, učinimo iduće korake', prokomentirala je sastanak u Uredu predsjednika Ivana Milas iz NDC-a.

Izražena je želja, kako je prenijela Milas, da škola počne raditi od rujna iduće godine jer je 'teren pripremljen' – izrađen je kurikulum, nastavnici koji bi radili u toj školi su educirani, a roditelji i djeca su također spremni. 'Ako postoji politička volja, stvar je na svim razinama vlasti da osiguraju materijalno-tehničke uvjete, osnuju Novu školu i da ona konačno zaživi', napominje Milas.

Još je ukazala na to da se radi 'o trećoj opciji kojom se ne mijenja postojeći sustav škola u Vukovaru' i podsjetila da je 'još samo stvar na administrativnim i tehničkim stvarima'.

Stiener Bryn, direktor projekta Nansen Humanistic Academy: 'Pitanje integracije u školama nije samo goruće pitanje Vukovara i Hrvatske nego šire europsko pitanje. Pronađemo li u Vukovaru rješenje kako razviti integrirano obrazovanje, bit će to snažan signal ostatku Europe, jer će Vukovar od simbola rata i tragedije postati slikom nade i integracije'.

'Kao nevladina udruga učinili smo sve što je u moći jedne civilne inicijative, no za otvaranje takve škole, koja ne bi bila privatna ni elitna, odgovornost moraju preuzeti državne institucije. Jasno im želimo poručiti – ako ste zadovoljili potrebe Hrvata i Srba u Vukovaru kad su škole u pitanju, zadovoljite i potrebe građana koji su iznad nacionalnih određenja', poručuje Srđan Antić iz osječkog NDC-a.

Uvjerava da takvu ideju podržava velik broj Vukovaraca te podsjeća da je NDC prikupio svu neophodnu dokumentaciju, a razvijen je, u skladu s potrebama djece koja žive u multietničkoj zajednici, i Opći kurikulum Nove škole. Taj je dokument dobio i pozitivno mišljenje Agencije za odgoj i obrazovanje.

Uz građane, a prije predsjednika Josipovića, projekt su podržale, među ostalim, lokalne vlasti, manjinska vijeća, Agencija za odgoj i obrazovanje, bivši predsjednik Stjepan Mesić, Ured pravobraniteljice za djecu, UNICEF I OSCE.

'Otvaranje privatne škole Vukovarci si ne mogu priuštiti pa je stoga potrebna pomoć države u tom projektu, jer se Nova škola ne bavi problemom odvojenih ni tzv. srpskih ili škola za druge manjine, nego je to trajno, integrirano i interkulturalno rješenje za podijeljeno školovanje u Vukovaru', ukazuje Antić, navodeći da je 'Nova škola projekt namijenjen djeci onih roditelja koji to žele i alternativa postojećim obrazovnim modelima u Vukovaru'.

Nova škola kao treća opcija

Nansen dijalog centar u svom projektu Nove škole ukazuje i na to da je nakon mirne reintegracije Podunavlja 'preuzimanjem tzv. modela A za školovanje srpske nacionalne manjine na području Vukovara formalizirana podjela na 'hrvatske' i 'srpske' razrede, s odvojenim nastavnim kadrom'. Podsjećaju i kako su 'vrtići također podijeljeni, dok je srednjoškolsko obrazovanje organizirano pod istim krovom i u istoj smjeni, ali djeca i dalje pohađaju odvojene razrede, te je podjela i dalje jasno vidljiva'.

'Istraživanja su pokazala kako su upravo djeca najsklonija diskriminaciji na etničkom nivou, što dugoročno ne doprinosi razvoju zajednice. Isto tako, roditelji su izrazili zabrinutost za budućnost svoje djece u Vukovaru. Iako svjesni problema, roditelji ne djeluju zbog straha od odbacivanja svoje socijalne grupe', tvrde u NDC-u.

Novu školu u Vukovaru, kao projekt koji bi djeci i roditeljima bio još jedna mogućnost obrazovanja, godinama podržava i gradonačelnik Željko Sabo. Tu je potporu nedvosmisleno izrazio i na susretu u predsjedničkim dvorima.

'Vukovarci su 21 godinu od rata i 14 godina nakon mirne reintegracije, života u miru i toleranciji, pokazali dovoljno spremnosti napraviti korak dalje. Došlo je vrijeme učiniti kvalitetniji iskorak i u obrazovanju, a sve zbog budućnosti djece i mladih. Optimistično gledam na početak iduće školske godine kad bi takva škola mogla zaživjeti', kaže Sabo.

Za sastanak na Pantovčaku ocijenio je da se na svim razinama – od predsjednika, preko ministra, do lokalnih vlasti - 'došlo do toga da se operativno počne odrađivati stvari', uz napomenu kako je 'dovoljno vremena da početak rujna 2013. bude trenutak kad će Nova škola u Vukovaru i zaživjeti'.

Potporu je školi dao i ministar Željko Jovanović, podsjetivši da je 'i u Zakonu o odgoju i obrazovanju propisano da je, upravo kad je riječ o djeci, cilj odgajati ih i obrazovati za multikulturalno društvo'.

'Upravo je to i cilj Ministarstva koje je već ove godine počelo s projektom odgoja i obrazovanja za građansko društvo i demokraciju, a projekt Nove škole u Vukovaru kao integrirane škole pokazao se kao jedan od ključnih prioriteta za razvoj i Vukovara, ali i Hrvatske', rekao je Jovanović.

Zaključno je poručio da 'i prema mišljenju Agencije za odgoj i obrazovanje projekt Nove škole zaslužuje podršku te uz neke sitne dorade i osuvremenjivanje očekuje da zajedničkim zauzimanjem svih u Vukovaru iduće jeseni imamo Novu školu'.

Josipović o projektu Nove škole u Vukovaru

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi