NEOBIČNA SLUČAJNOST

Komplete za škole po modelu Sanje Musić nabavlja - suradnik Kreše Milanovića

11.06.2015 u 13:21

  • +5

Predstavljanje projekta Poligon

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

Bionic
Reading

Poslovni partner premijerova brata Krešimira Milanovića, Tibor Skala dogovorio je unosan posao s državom u vrijednosti od milijun kuna - opremanje škola didaktičkom opremom u projektu koji vodi premijerova supruga Sanja Musić Milanović. Zanimljivo je kako se baš Skalina tvrtka Videa jedina javila na otvoreni postupak javne nabave u projektu koji vodi premijerova supruga s obzirom na to da je u svojoj drugoj tvrtki TYC suvlasnik s premijerovim bratom

Projekt tjelovježbe u školama bez dvorana u ponedjeljak je, na samom kraju školske godine predstavila premijerova supruga Sanja Musić Milanović u ime Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) u kojem je zaposlena demonstrirajući čunjićima kako će tjelesna aktivnost biti dobra za zdravlje djece u vremenu kada smo suočeni sa sjedilačkim načinom života i raširenim problemom gojaznosti kod djece.

Priča je osmišljena tako da 120 osnovnih škola u Hrvatskoj koje nemaju dvoranu za tjelesni odgoj dobiju do kraja lipnja pakete s kompletima didaktičke opreme (čunjići, obruči, marame...) kojom će svakodnevno moći odraditi tjelovježbu u svega 30-ak kvadratnih metara. U Ministarstvu znanosti obrazovanja i sporta ne vide ništa čudno što je projekt uguran na kraju lipnja jer će se tako, objašnjavaju, do rujna u potpunosti ispuniti uvjeti za Projekta u idućoj školskoj godini.

Međutim na prezentaciji nije bilo rečeno koja je tvrtka dobila posao opremanja škola paketima didaktičke opreme pa smo potražili odgovor. Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) koji je nositelj projekta kazali su nam da posao dobila tvrtka Videa, i to u dva različita postupka.

U prosincu 2014., provedena je bagatelna nabava poligona i, prema podacima HZJZ-a, posao je dobila tvrtka Videa od koje je nabavljeno robe u vrijednosti 199.500 kuna s PDV-om. Potom je u ožujku 2015. proveden otvoreni postupak javne nabave, kazali su nam u HZJZ-u, u kojem je jedini ponuditelj koji je dostavio ponudu bila tvrtka Videa u iznosu vrijednosti 800.000 kuna PDV-om.

Vlasnici su tvrtke Videa David, Karolj i Tibor Skala, a registrirana je na obavljanje specijaliziranih dizajnerskih djelatnosti. U 2014. imala je prihod od 4,7 milijuna kuna pa je jasno da će im novi posao značajno poboljšati poslovanje. Tibor Skala poslovno je povezan s Krešimirom Milanovićem, obojica su vlasnici tvrtke TYC koja je registrirana za nautički turizam, a mediji navode da zajedno rade na organizaciji festivala Ultra. Za komentar cijele priče i činjenicu da je dobio posao na projektu premijerove supruge zamolili smo i Tibora Skalu koji se, kada je čuo ime Krešimira Milanovića, opravdao da ne može razgovarati jer je u bolnici i nije upućen u informacije o poslu od milijun kuna s državom koji je dobila njegova tvrtka. 

Tibor Skala: Krešimira Milanovića nisam vidio godinu dana

Nakon objave teksta javio nam se Tibor Skala koji je naglasio da zaista nije mogao opširnije pričati u srijedu jer je zaista bio u bolnici. Naglasio je da s Krešimirom Milanovićem nije prijatelj nego poslovni partner u skroz drugoj tvrtci. 'Krešimira Milanovića nisam vidio godinu dana niti imam njegov broj telefona', kazao je Skala. Poručio je da premijera Zorana Milanovića i njegovu suprugu Sanju Musić Milanović ne poznaje i nije bio upućen da je ona voditeljica projekta. 'Uredno i sukladno zakonu prijavio sam se na natječaj i dobio posao', rekao nam je Skala. Kaže su oni ozbiljna tvrtka koja prati natječaje na javnoj nabavi i u Narodnim novinama pa su tako vidjeli i ovaj.

HZJZ: Nitko nije utjecao na ishod natječaja

Nakon objave članka reagirali su iz HZJZ-a: 'Hrvatski zavod za javno zdravstvo proveo je javni natječaj za nabavu poligona, a u izradi natječajne dokumentacije pomogli su Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Kineziološki fakultet i Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Na natječaj se javila jedino tvrtka Videa, a opovrgavamo da je itko utjecao na ishod natječaja te je cijela procedura provedena sukladno odredbama Zakona o javnoj nabavi. Smatramo da se zlonamjernim člankom pokušava umanjiti vrijednost projekta kojim promičemo zdravlje djece u školama koje nemaju sportske dvorane.'