ŽUSTRA RASPRAVA U BRUXELLESU

Kome pregovori s Hrvatskom o ulasku u EU idu prebrzo?

  • Autor: Deutsche Welle
  • Zadnja izmjena 19.05.2011 14:03
  • Objavljeno 19.05.2011 u 12:52
Štefan Fuele

Štefan Fuele

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Povjerenik za proširenje Štefan Füle održao je radni doručak sa stalnim predstavnicima zemalja članica. Tema intenzivne rasprave bila je Hrvatska, a započet je i proces donošenja odluke o kraju pregovora sa Zagrebom

Radni doručak povjerenika Europske unije za proširenje Štefana Füleas COREPER-om II – što je tijelo stalnih predstavnika 27 zemalja članica pri EU – samo je priprema sastanka ministara vanjskih poslova koji ne na rasporedu u ponedjeljak. Füle je predstavnike članica izvijestio prije svega o hrvatskom napretku i ispunjavanju mjerila u poglavlju 23 (Pravosuđe i temeljna prava), ali i o još preostalim otvorenim poglavljima.

Komisija pozitivno o Hrvatskoj

Povjerenik za proširenje predstavnicima zemalja članica naglasio je kako Europska komisija podržava Hrvatsku i što skoriji završetak pregovora te da je vrlo pozitivno reagirala na posljednje pokazatelje i rezultate reformi i ispunjavanja mjerila za zatvaranje nekih vrlo važnih i teških poglavlja.

Međutim, iz diplomatskih izvora se doznaje da je skupina od pet zemalja članica, uglavnom nordijskih te dvije velike članice izrazila mišljenje da proces završetka pregovora s Hrvatskom ide prebrzo, posebice oko poglavlja 23. To otvara mogućnost da se pregovori možda ipak zatvore u srpnju, ali i da već u ponedjeljak počne rasprava o datumu ulaska Hrvatske u EU ili čak da se on neformalno možda već odredi.

Počeo proces usklađivanja pozicija članica o Hrvatskoj

Jutros, međutim, nije bilo još nikakvih odluka, već se može samo reći da je počeo proces usklađivanja pozicija zemalja članica Europske unije o tome može li Hrvatska završiti pregovore do lipnja.

Nakon što je povjerenica za pravosuđe Reding još jednom potvrdila da je oduševljena hrvatskim napretkom te da je Hrvatska ispunila sve što je sama Redig od hrvatskih vlasti tražila za područje pravosuđa i temeljnih prava, završetak pregovora u lipnju zaista je nadohvat ruke. Preostalo je samo još izvješće stručne ekipe Komisije koja je prije desetak dana boravila u Hrvatskoj i prikupila posljednje podatke o tome zaslužuje li Hrvatska doista završetak pregovora na temelju ostvarenih rezultata i reformi.

Pozitivna atmosfera

Atmosfera oko Hrvatske i završetka pregovora u Bruxellesu je pozitivna, tako je i mađarski premijer Orban jučer na briselskom gospodarskom forumu još jednom naglasio kako su izgledi za to da Hrvatska završi pregovore u lipnju vrlo veliki te da će se sve političke odluke o završetku pregovora donijeti za vrijeme mađarskog predsjedništva.

Iz diplomatskih izvora doznaje se da će Füle u ponedjeljak ministrima vanjskih poslova predložiti kao datum ulaska Hrvatske 1. srpnja 2013, što bi značilo da bi zemlje članice imale godinu i pol dana vremena za ratifikaciju ugovora o pristupanju Hrvatske.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi