LINIĆ PRED IZBACIVANJEM

Komadina želi voditi SDP, ali ne i Hrvatsku

05.06.2014 u 00:37

  • +3

Sjednica Predsjedništva SDP-a

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoić

Bionic
Reading

Nakon sjednice Predsjedništva SDP-a prvi se pred novinarima pojavio potpredsjednik stranke Zlatko Komadina. Je li Predsjedništvo donijelo ikakvu odluku o sudbini Slavka Linića i je li o njemu uopće bilo govora, Komadina nije htio komentirati. 'Na sljedećim stranačkim izborima kandidirat ću se za predsjednika stranke', ispalio je pred novinarima Komadina

Pred iznenađenim novinarima Komadina je poručio da ga ne zanima funkcija u izvršnoj vlasti. Međutim, detaljnije o svojoj namjeri da se kandidira za predsjednika stranke nije htio govoriti. Na pitanje hoće li čekati redovne stranačke izbore ili će inicirati da se održe izvanredni, Komadina je samo poručio - 'subota je novi dan.'

U večernjim satima oglasio se i na Facebooku: 'Donio sam odluku da ću se na sljedećim unutarstranačkim izborima kandidirati za predsjednika SDP-a. Da se razumijemo, prema izvršnoj vlasti u državi nemam ambicija'.


Predsjednik SDP-a Zoran Milanović zatražio je na sjednici Predsjedništva, potvrdio je za tportal jedan član tog tijela, izjašnjavanje članova o isključivanju Slavka Linića iz stranke, uz argument da je Linić nanio štetu ugledu stranke. Od 16 članova Predsjedništva na sjednici nije bio jedino Neven Mimica, a protiv Linićeva isključenja bila su četiri člana: Zlatko Komadina, Rajko Ostojić, Davor Bernardić i Mirando Mrsić. Iako napismeno ne postoje zaključci Predsjedništva, odluka o isključenju Slavka Linića uputit će se Glavnom odboru.

Glavni odbor mora potvrditi prijedlog odluke Predsjedništva, i to običnom većinom glasova. To bi teoretski značilo da, čak i ako se na sjednici Glavnog odbora pojavi samo 51 član - koliko ih je potrebno za minimalni kvorum - za isključenje Linića bilo bi dovoljno 26 glasova. Međutim takav scenarij neće se dogoditi, već će o prijedlogu Predsjedništva stranke u konačnici najvjerojatnije odlučivati puno više članova Glavnog odbora, koji će u subotu odlučiti i hoće li glasovati javno ili tajno. 

Bernardić: Zašto sam glasovao protiv

Davor Bernardić izjavio je da je glasovao protiv isključenja Linića iz stranke jer izbacivanje ili obračun nikome ništa nije dobro donijelo. 'Zato sam bio i protiv izbacivanja Aleksandre Kolarić. Treba naći snagu za zajedništvo, ubrzavanje reformi i da građani počnu živjeti bolje, zbog toga smo tu', izjavio je Bernardić za Hinu. Dodao je da je to jedini način da 'realno podignemo ugled SDP-a među biračima'.

'Odlučili smo da niti jedan interes, niti jedna frustracija, niti jedna ambicija SDP-ovca ne može biti na štetu stranke. Jedini cilj SDP-a je u narednom periodu ojačati rast stranke i osigurati da na narednim izborima SDP osvoji drugi mandat jer je to dobro za Hrvatsku', bilo je sve što je nakon sjednice Predsjedništva rekao Željko Jovanović.

Rasprava o Liniću bila je vrlo kratka, nakon čega je Predsjedništvo prešlo na diskusiju o rezultatima izbora gdje su samo konstatirali da su oni - loši.

Pripetavanje pred start

Oko 17 sati na Iblerov trg u središnjicu SDP-a počeli su stizati članovi Predsjedništva stranke. Većina je i ovaj put zaobišla novinare i ušla na stražnji ulaz, a oni koji su se odlučili suočiti s novinarima većinom su bili šturi ili nisu htjeli odgovarati na pitanja.

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić novinarima je na ulasku u središnjicu rekao da se nada da će razgovarati o reformama i kako omogućiti građanima da žive bolje jer je to ono što ih zanima. Što se tiče rasprave o optužbama Slavka Linića, Bernardić je nadodao da politički obračuni nikome nikada nisu donijeli ništa dobro.

Novinarima se kratko obratio i Komadina, rekavši da je tema Slavka Linića potpuno nebitna točka.

'Poanta je da razgovaramo kamo ide SDP, a ne što je rekao Slavko Linić', rekao je Komadina podsjetivši da će glasati protiv izbacivanja Slavka Linića iz stranke ako ta točka dođe na dnevni red.

'Ja sam ga i primao u stranku i bio bih zadnji od koga bi SDP Rijeke i Županije, pa i građani, očekivali da glasa za izbacivanje', rekao je Komadina. Nije htio spekulirati o tome bi li Zoran Milanović eventualno imao većinu u Predsjedništvu.

'Uvijek je sve moguće, uvijek se nešto može dogoditi, kako bi rekao Alan Ford. Što će biti, vidjet ćemo u subotu', zaključio je Komadina.

Podsjetimo, u subotu će se održati sjednica Glavnog odbora, na kojoj bi dvije trećine članova teoretski mogle zatražiti izbornu konvenciju.