TEŠKE OPTUŽBE

Komadina opalio po kolegama županima

17.07.2014 u 11:39

Bionic
Reading

Hrvatski župani, ujedinjeni u Hrvatsku zajednicu županija, priopćenjem su javnosti dali do znanja da su vrlo zadovoljni time što je novi ministar zdravlja Siniša Varga odbacio Master plan bolnica koji mu je ostavio bivši ministar Rajko Ostojić. Zapitali smo se znači li to i da je župan Zlatko Komadina sretan zato što je na takav način ponižen rad njegovog stranačkog saveznika Ostojića

Bivši ministar zdravlja Rajko Ostojić, jedan od SDP-ovih veterana iz Zagreba, posljednjih nekoliko godina radio je na novoj organizaciji bolnica, odnosno Master planu. Za izradu najboljeg rješenja platio je francuskim savjetnicima više od milijun kuna. Na Master planu su mu čestitali, pa čak i zapljeskali svi ministri i premijer na sjednici Vlade prije mjesec dana, kada su ga zajedno izglasali. Bila je to Ostojićeva zadnja sjednica, a onda ga je zamijenio Siniša Varga, donedavni šef HZZO-a s kojim se Ostojić nije slagao. Čim je došao u Ministarstvo, Varga je najavio da će biti nekih izmjena Master plana, a u utorak ga je i službeno povukao iz saborske procedure. Kaže da će ga do jeseni podijeliti u dva dijela i da će zasigurno iskoristiti pamet Francuza koju smo platili u analizi bolničkog sustava. Na tu je odluku reagirala Hrvatska zajednica županija u priopćenju u kojem se kaže da su 'hrvatski župani' zadovoljni povlačenjem Master plana i navode da je to bio njihov prijedlog.

Jedan od u javnosti prepoznatljivijih župana u Hrvatskoj je potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina (Primorsko-goranska županija), inače politički vrlo blizak Rajku Ostojiću i Slavku Liniću, pa nas je začudilo to da je Komadina jedan od tih župana iz priopćenja, zadovoljnih zbog odbacivanja prve, Ostojićeve verzije Master plana. No izgleda da je priopćenje ipak malo 'napuhano' jer Komadina kaže da nije ni bio na sjednici župana da bi mogao dijeliti mišljenje s njima.

Komadina nije rekao ni da je odluka Siniše Varge loša te nije ulazio u ocjenu reforme bolničkog sustava, ali definitivno nije tako žestoko bio protiv dokumenta koji je na Vladi nedavno predložio Ostojić, kako su to predstavili pojedini župani u priopćenju. Tvrdi da je Hrvatska zajednica županija iskoristila ovaj trenutak za političku manipulaciju: 'Nisam već dugo bio na njihovim sjednicama i slao sam svoje zamjenike jer smatram da je to postala ekspozitura HDZ-a. Rasprave i odluke na tom tijelu koriste se u političke svrhe, a ne za regionalni razvoj, kako bi trebalo biti.'

Komadina kaže da na posljednjoj sjednici Hrvatske zajednice županija nije ni bilo glasovanja o bilo kakvim odlukama ili stavovima kao što je ovaj izražen protiv Master plana. Priopćenje koje je poslano u javnost, smatra Komadina, režija je HDZ-a. 'Master plan je odbacio novi ministar Varga, a ne hrvatski župani. Ovaj zaključak je očito stav HDZ-ovih župana kojih ipak ima najviše u Hrvatskoj', rekao je Komadina.

Inače, Rajko Ostojić i Komadina bili su jedni od rijetkih članova Predsjedništva SDP-a koji su nedavno glasovali protiv izbacivanja Slavka Linića iz stranke. Oni pripadaju starijoj stranačkoj postavi koja je otvoreno protiv vodstva premijera i šefa stranke Zorana Milanovića. Komadina je čak najavio kandidaturu za šefa stranke na sljedećim unutarstranačkim izborima, a Rajko Ostojić već je od lokalnih izbora za gradonačelnika Zagreba na distanci sa šefom.