ISPIT POLITIČKE DEMOKRACIJE

Komadina: Ima razloga za optimizam

18.12.2015 u 17:23

Bionic
Reading

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina na županijskom božićno-novogodišnjem prijamu u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku u Rijeci u petak je kazao da ima razloga za optimizam jer Hrvatska izlazi iz krize, bilježi rast BDP-a, izvoza i investicija, što će dati 'novi vjetar u jedra gospodarstvu i osigurati nastavak pozitivnog trenda rasta ekonomskih pokazatelja i u ovoj županiji'

Komadina je istaknuo da su stanovnici Primorsko-goranske županije primjer zajedništva, suradnje, tolerancije i uvažavanja po svim bitnim pitanjima za ovu regiju. 'Na to možemo biti ponosni, pogotovo u vremenima kakvim upravo svjedočimo, velikom ispitu za hrvatsku političku demokraciju', rekao je. Istaknuo je da Primorsko-goranska županija po svim makroekonomskim pokazateljima spada među najrazvijenije županije u zemlji, te je među četiri koje u državni proračun uplaćuju više nego što iz njega dobivaju.

'Unatoč udaru na županijske i lokalne proračune krajem 2014. godine, uspjeli smo održati i podignuti razinu usluga i osigurati nadstandarde u zdravstvu, školstvu i socijali, a imali smo i jaki investicijski ciklus u obnovu, izgradnju i proširenje škola, školskih sportskih dvorana a završena je velika investicija u rekonstrukciju, opremanje i nadogradnju županijskih zdravstvenih ustanova, thalassotherapija u Opatiji i Crikvenici, Psihijatrijske bolnice Rab i opremanje specijalističkih ambulanta Doma zdravlja te uložili više od četiri milijuna kuna u rekonstrukcija jednog od najderutnijih objekata KBC Rijeka, Klinike za onkologiju', kazao je župan.

Istaknuo je i ulaganje u sportsku infrastrukturu poput rekreacijskog i turističkog centra Platak gdje je uloženo preko 25 milijuna kuna te u otoke, gdje je zbog lakše dostupnosti ulagano u rekostruiranje i proširenje luka.

Komadina je naglasio da je Primorsko-goranska prva županija u Hrvatskoj koja je usvojila Razvojnu strategiju do 2020. godine kojoj je osnovni naglasak na razvoju konkurentnog gospodarstva županije, uravnotežen regionalni razvoj te jačanje ljudskih potencijala i kvalitete života građana. U razvoju gospodarstva je kao prioritet definiran razvoj investicija i izvoza, kazao je. Župan je istaknuo i poticanje efikasnijeg rada i razvoja gospodarskikh subjekata, kao primjer navevši visoku efikasnost pri izdavanju građevinskih i lokacijskih dozvola te rješavanja zahtjeva za legalizaciju.