OKONČAN 52-GODIŠNJI RAT

Kolumbijski Kongres prihvatio novi mirovni sporazum

01.12.2016 u 07:31

Bionic
Reading

Kolumbijski Kongres prihvatio je u srijedu novi mirovni sporazum s pobunjenicima FARC-a unatoč prigovorima bivšeg predsjednika a sada senatora Alvara Uribea koji kaže da je previše popustljiv prema pobunjenicima koji su se borili protiv vlade 52 godine.

Sporazum je odobrio donji dom sa 150-0, dan nakon što ga je prihvatio Senat sa 75-0. Zastupnici Uribeove stranke Demokratskog centra prosvjedujući su napustili sabornice oba doma upravo pred početak glasovanja.

Ratifikacijom i prošlotjednim potpisivanjem počinje šestomjesečno odbrojavanje za 7000 pripadnika marksističkog FARC-a, koji je započeo kao pobuna protiv siromaštva na selu, da odlože oružje i formiraju političku stranku, navodi Reuters.

Predsjednik Juan Manuel Santos i pobunjenički čelnik Rodrigo Londono potpisali su prošlog tjedna izmijenjeni sporazum na skromnoj svečanosti nakon što je prvi dogovor odbačen na referendumu.

Santos, koji je dobio Nobelovu nagradu u listopadu za svoja mirovna postignuća želi provedbu plana što je brže moguće kako bi se održalo krhko primirje.

Uribeovi pristaše smatraju da sporazum daje previše ustupaka Revolucionarnim oružanim snagama Kolumbije (FARC), koje su desetljećima financirale svoje operacije trgovinom drogom, otmicama i iznuđivanjem, te da ne djeluje na odvraćanju drugih skupina upletenih u kriminal.

Novi sporazum za okončanje najdulje pobune u Latinskoj Americi je sastavljen za samo nešto više od mjesec dana nakon prvog sporazuma, prema kojem su pobunjenici mogli obavljati državne dužnosti i izbjeći zatvor, a koji je tijesno i neočekivano odbačen na referendumu 2. listopada.

Mada vlada kaže da ugovor uključuje mnoge od prijedloga onih koji su ga odbacili, novi dokument nije promijenio te dvije ključne odredbe. To je razgnjevilo mnoge među uglavnom konzervativnim kolumbijskim stanovnicima, koji su isto tako bijesni zbog toga što je Santos odlučio ratificirati dogovor u Kongresu umjesto da održi još jedan referendum.

Vlada i FARC su radili zajednički na Kubi četiri godine kako bi dogovorili najdulji sukob u regiji u kojem je poginulo više od 220.000 ljudi a prognani milijuni Kolumbijaca.

Sporazum postavlja rokove tijekom kojih će se preostali borci FARC-a demobilizirati u 27 "mirovnih zona" gdje će biti razoružani pod nadzorom UN-a. Santos je rekao da borci moraju biti premješteni za pet dana od četvrtka te da će razoružavanje početi za 30 dana, piše dpa.

Nakon 150 dana "oni će predati svo svoje oružje Ujedinjenim narodima i FARC će prestati postojati", rekao je on uoči glasovanja u Zastupničkom domu Kongresa.

Prema sporazumu bit će osigurana pomoć za razvitak sela, političko sudjelovanje za demobilizirane pobunjenike, zajednička akcija protiv trgovine drogom i prijelazni pravosudni sustav za zločine počinjene tijekom sukoba.

Prema izmijenjenom dogovoru kojega je usvojio Kongres imovina FARC-a će biti upotrijebljena za naknadu žrtvama, a pobunjenici proglašeni krivima za zločine suočit će se s težim presudama.