IZ LOGORA U DŽUNGLI

Kolumbijski gerilci oslobodili 10 talaca

03.04.2012 u 08:09

Bionic
Reading

Kolumbijski gerilski pokret Revolucionarne oružane snage Kolumbije (FARC) oslobodio je u ponedjeljak 10 policajaca i vojnika koje je kao taoce dulje od desetljeća držao u zarobljeničkim logorima u džungli, izvijestio je Međunarodni komitet Crvenog križa

Šest policajaca i četiri vojnika oslobođeni su u humanitarnoj akciji koju je vodio Međunarodni Crveni križ, uz pomoć vojnog helikoptera koji je osigurao Brazil, na nenaseljenom području u južnoj Kolumbiji. Puštanje talaca je iz FARC-a objašnjeno kao gesta mira, a čelnici tog marksističkog gerilskog pokreta koji se već pola stoljeća bori protiv kolumbijskih vlasti najavili su da više neće otimati ljude radi otkupa.

Nakon što su izašli iz helikoptera, bivši taoci, koji su djelovali relativno zdravo i dobro uhranjeno, bili su sretni i odlično raspoloženi - jedan je poskakivao omotan u kolumbijsku zastavu, drugi je sa sobom vodio malu svinju koja mu je bila kućni ljubimac u zatočeništvu, treći je na ramenu nosio majmuna...

Oslobađanje talaca pozdravio je iz predsjedničke palače kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos, dok analitičari ocjenjuju da bi oslobađanje talaca moglo signalizirati da FARC poduzima oprezne korake prema početku pregovora koji bi mogli okončati najdulju južnoameričku pobunu, koja već pet desetljeća razdire Kolumbiju i uništava njezinu ekonomiju.

No mnogi Kolumbijci i dalje su skeptični prema namjerama gerilaca koji i dalje radi otkupa drže oko 700 civila, nakon što je FARC prethodne mirovne pregovore iskoristio samo da bi ojačao svoje snage.