južna amerika

Kolumbijci izlaze na najneizvjesnije izbore u posljednje vrijeme

19.06.2022 u 13:20

Bionic
Reading

Kolumbijci u nedjelju biraju novog predsjednika između ljevičarskog bivšeg gerilca koji zagovara duboke društvene promjene i ekscentričnog građevinskog magnata koji obećava borbu protiv korupcije, no tkogod od njih dvojice pobijedi zemlja će dobiti prvu crnu potpredsjednicu

Kandidati Gustavo Petro, bivši član gerilskog pokreta M-19 i Rodolfo Hernandez, koji je prvotno stekao podršku putem TikTok videa, tehnički su izjednačeni u anketama.

S osvojenih 40,4 posto glasova u prvom krugu krajem svibnja, 62-godišnji Petro obećava duboke ekonomske i društvene promjene.

Senator i bivši gradonačelnik glavnog grada Bogote, Petro je u kampanji obećao borbu protiv nejednakosti besplatnim fakultetskim obrazovanjem, mirovinskim reformama i visokim porezima na neproduktivno zemljište.

Njegovi prijedlozi - posebice zabrana novih naftnih projekata - zaprepastili su neke ulagače, iako je obećao poštivati postojeće ugovore.

"Na korak smo od postizanja prave promjene na koju smo čekali cijeli život", napisao je Petro na Twitteru. "Nema dvojbi. Jedno je sigurno, ući ćemo u povijest".

Petro se treći put kandidirao za predsjednika, a ako pobijedi postat će prvi ljevičarski predsjednik Kolumbije, čime će porasti broj latinoameričkih zemalja u kojima je posljednjih godina na vlast došla ljevica.

Petro je rekao da ga je dok je bio pripadnik revolucionarnog gerilskog pokreta i borio se protiv vlade mučila kolumbijska vojska i tvrdi da se zbog njegove potencijalne pobjede visoki časnici spremaju za promjenu.

Neovisni Hernandez

Hernandez, koji je osvojio je 27,9 posto glasova, neovisni je kandidat, poznat po neobičnim videima na društvenim mrežama, među kojima je i onaj na kojemu vozi električni skuter, te po antikorupcijskim obećanjima.

Hernandez, koji je bio gradonačelnik Bucaramange, nenadano je ušao u drugi krug izbora i obećava manji državni aparat i i financiranje socijalnih programa zaustavljanjem korupcije.

Također tvrdi da će besplatno osigurati narkotike ovisnicima u sklopu borbe protiv trgovine drogom.

Hernandez se, kao i Petro, obvezao potpuno provesti mirovni sporazum iz 2016. s militantnom skupinom FARC, a obećao je i da će tražiti razgovore s još uvijek aktivnim ELN gerilcima, iako optužuje tu skupinu za otmicu i ubojstvo njegove kćeri Juliane prije 18 godina.

ELN je zanijekao bilo kakvu umiješanost, a njezino tijelo nikada nije pronađeno.

Prva crna potpredsjednica

Hernandez se obvezao poštivati rezultate, a Petro je izrazio sumnju u integritet izbornih dužnosnika.

Obojica su otkazala predizborne događaje zbog, kako su rekli, prijetnje njihovim životima.

Tko god pobijedi, Kolumbija će u kolovozu dobiti prvu crnu potpredsjednicu. Uz Petra se za potpredsjednicu natječe Francia Marquez, a uz Hernandeza Marelen Castillo i one su boje afrokolumbijke.

Kolumbijska policija priopćila je ovog tjedna da je u maksimalnoj pripravnosti nakon što je otkrila planove radikalnih skupina za nasilje na biračkim mjestima.

Pravo glasa ima oko 39 milijuna Kolumbijaca.