BEZ FAKULTATIVNIH IZLETA

Koliko stoji godinu dana života na Mjesecu? Pravu sitnicu!

29.09.2016 u 18:20

Bionic
Reading

Nakon što je poduzetnik i milijarder Elon Musk ovih dana predstavio svoj dugo najavljivani projekt puta na Mars, koji bi zainteresirani platili 140.000 dolara, mala producentska kuća Wendover Productions objavila je devetominutni video u kojem precizno izračunava koliko bi pak stajala godina dana života na Mjesecu, uključujući transport do 377.000 kilometara udaljenog Zemljinog prirodnog satelita. Cijena je prava sitnica - godina dana života na Mjesecu za četvoricu astronauta stajala bi točno 36 milijardi dolara

Producentska kuća koja na YouTubeu putem svojih videouradaka na jednostavan način pojašnjava kako funkcionira svijet oko nas dala si je truda te je koristeći proračune NASA-e za misiju Apollo precizno izračunala koliko bi danas trebalo novca da četveročlana posada boravi godinu dana na Mjesecu

U devetominutnom videu, koristeći NASA-ina saznanja i proračune koji uključuju 'povratnu kartu' do Mjeseca, troškove aluniranja te jednogodišnjeg stanovanja i uzgoja hrane u svemirskim staklenicima, iznijeli su da bi ukupan račun za takvu misiju iznosio 36 milijardi dolara, odnosno 98 milijuna dolara po danu.

Producentska kuća je također usporedila troškove slanja posade na Mjesec 1971. godine i danas, pa tako ispada da je prije 45 godina put na Zemlji najbliže nebesko tijelo stajao 189 milijuna dolara, dok bi za takvu avanturu u raketi teškoj 40 tona trebalo 'iskeširati' čak milijardu i 123 milijuna dolara.

NASA-ini stručnjaci su pak početkom ove godine izračunali da bi izgradnja stalne baze za deseteročlanu posadu na Mjesecu stajala oko 10 milijardi dolara, a troškove misije Apollo u današnjoj vrijednosti preračunali su na 170 milijardi dolara.

Nedavno su se pojavili i oglasi tvrtke Golden Spike Co. koji nude put na Mjesec, a koju vode bivši NASA-ini stručnjaci. Prema njihovom cjeniku, za vožnju do Mjeseca i natrag svemirski turisti platili bi 'tričavih' 750 milijuna dolara.