na prvoj liniji uboda

Umjesto parfema, u Osijeku se ljeti nose repelenti protiv komaraca

03.06.2017 u 13:30

Bionic
Reading

Jeste li popili pivo, odjeveni ste u crno, imate krvnu grupu 0 ili jednostavno - iz Osijeka ste? Dovoljan je jedan od znanstveno dokazanih razloga ili sama geografska odrednica pa da se postane slasnom metom komaraca. A sezona obračuna s letećim krvopijama u gradu na Dravi je upravo počela

Matematička formula za mirniji suživot s komarcima u Osijeku je jednostavna, ali ne i idealna. Što si južnije od prve linije uboda, odnosno najveće europske močvare Kopačkog rita i Drave, veća je šansa da provedeš mirniju ljetnu večer u dvorištu kuće ili na terasi omiljenog kafića.

'Kada bih na ljestvici od 1 do 5 morala reći koliko mi komarci smetaju, ako nije baš najezda, onda biram tri', kratko će Albina Perić koja se, umjesto parfemom, ljeti najčešće 'namiriši' repelentima koji odbijaju njihove ubode.

'Neizostavan ljetni asesoar'

Neizostavni je to ljetni asesoar svih Osječana. Njihova potražnja u ljetnim mjesecima nemilosrdno raste, počinje u lipnju, a vrhunac doseže u srpnju i kolovozu.

'Vrlo je velika razlika između Zagreba i Osijeka. Ovdje je baš potrebno imati neki repelent ili sredstvo, a u Zagrebu samo kada se ide u prirodu', s već sedmogodišnjim iskustvom života u Osijeku odgovara rođena Zagrepčanka i magistra farmacije Ivana Siber, zamjenica ravnatelja Ljekarni Tripolski.

Iz njihova laboratorija svake godine iziđe i nova poboljšanja formula za pripremu prirodnog repelenta bez ikakvih dodataka koji smanjuje broj uboda. U vrijeme najvećih najezdi, priznaje, i oni kod kuće posežu za ručnim topom kojim zamagle dvorište kako bi im život u večernjim satima na otvorenom bio podnošljiviji.

'Pokušali smo se obraniti i skidanjem posebnih zvučnih aplikacija na mobitele da iziđemo u dvorište i u njemu budemo kada su komarci najaktivniji, od nekih 19.30 do 22 sata, jer poslije toga kao da odjednom negdje nestanu', kaže ova Zagrepčanka koja je uočila još jedan osječki detalj:

Bez komarnika se ne može živjeti

'Tu nema kuće ni stana koji nema komarnike ili neke druge mrežice na prozorima.'

Taj nezaobilazni dodatak na vratima i prozorima obitelj Gašpar iz Retfale, zapadnog dijela Osijeka čiji se vrt naslanja gotovo na samu Dravu, prilikom nedavne zamijene stolarije koštao je oko 1.500 kuna. O investiciji nisu uopće dvojili.  

'Pa, bez toga se ovdje ne može živjeti! Sve se crni od njih', kratko će Renata Gašpar koja danima nije otvarala prozore kada su zamijenili stolariju i čekali majstora za komarnike. Dok je on radio, višestruko našprican Autanom, Renata je cijelo vrijeme stajala pored majstora i mlatila novinama uokolo jer se zbog količine uboda komaraca nije mogao koncentrirati na posao. Stoga o provodu na dvorištu u smiraj vrelog ljetnog dana, obitelj Gašpar u osječkoj Retfali može samo sanjati ili gledati na slikama. 

'Nešto podnošljivije bude kada se zapraši cijeli grad, ali se brzo sve vrati na staro. Ispred vrata kuće nam je uvijek upaljena spirala, svi imamo repelente koji prosječno koštaju 50-ak kuna. Preko ljeta samo to možemo kupovati', zbraja Renata.

'Uporniji smo od komaraca, svake godine ih pobijedimo'

Ne spava se mirno ni na istočnom kraju grada prislonjenom uz Dravu, u Nemetinu. Na rubu toga prigradskog osječkog naselja smjestio se i Azil za pse Udruge Pobjede. Dok su se životinje 'spasile' od uboda, volonteri su idealna pista za slijetanje dosadnih krvopija.   

'Svi psi su nam zaštićeni ampulama protiv buha, krpelja, pa tako i komaraca, pa na njih ne idu. Pokušavaju, ali ne uspjevaju. Njima je bolje nego nama', kroz smijeh će Ivana Crnoja, predsjednica Udruge Pobjede.

Najgora je ovdje sredina ljeta kada vrućine dosežu svoj maksimum, a komarci polude. Zbog toga volonteri, kao i šetači pasa, nigdje ne mrdaju bez repelenta u džepu.

'No, uporniji smo od komaraca. Pobijedimo ih svake godine!' zaključuje Crnoja.