Pretjecanja i skretanja

Vozači ih često zanemaruju, a njihovo korištenje po zakonu je obavezno; koliko dugo morate imati uključene žmigavce?

10.02.2023 u 13:48

Bionic
Reading

Pokazivače smjera mnogi vozači često zanemaruju teško im je posegnuti za njima, a tako u nedoumicu vode druge vozače, one koji o njihovim aktivnostima ovise. Što kaže naš Zakon o sigurnosti prometa na cestama?

Vozač koji namjerava na cesti ili drugoj prometnoj površini obaviti neku radnju vozilom (uključiti se u promet, prestrojiti, odnosno mijenjati prometnu traku, pretjecati, obilaziti, zaustavljati se, skretati udesno ili ulijevo, okretati se polukružno, voziti unatrag i sl.) ne smije početi takvu radnju ako time dovodi u opasnost druge sudionike u prometu ili imovinu, piše HAK Revija.

Prije obavljanja ovih radnji, vozač je dužan (uz poštovanje svih mjera sigurnosti) druge sudionike u prometu jasno i pravodobno upozoriti o svojoj namjeri, dajući im znak pomoću pokazivača smjera i stop svjetla ili, ako oni ne postoje, odgovarajući znak rukom.

Ako se znak daje pomoću pokazivača smjera vozač ga mora davati za sve vrijeme obavljanja radnje vozilom, a nakon obavljene radnje mora prestati davati znak. Dakle, sve jasno, ključno je – za sve vrijeme obavljanja radnje vozilom! Čak ne ni impulsno, kada samo blago povučete prekidač pokazivača smjera na vozilu i pokazivači smjera se uključe (uglavnom) tri puta. Dakle cijelo vrijeme, dok radnja ne završi. Kazna za nepoštovanje zakona je 30 eura.