ŠVEĐANI NUDE PROSJEK

Koliko će zarađivati radnici Ikee?

14.02.2014 u 09:31

Bionic
Reading

Na tisuće zainteresiranih javlja se na natječaje za posao u Ikei i o tome iz tvrtke uredno šalju priopćenja. Ali kad je riječ o plaćama i ostalim pravima radnika, švedski trgovac namještajem do sada nije previše govorio u javnosti

Na naš upit o visini plaća iz Ikee odgovoreno nam je sljedeće:

'Visinu plaće po pojedinim pozicijama ne možemo komunicirati s obzirom na to da to predstavlja poslovnu tajnu. Ono što možemo kazati jest kako su plaće u tvrtki Ikea konkurentne na tržištu. Konkretnije to znači da ako uzmemo dva krajnja raspona od minimalne pa do one najveće za sektor maloprodaje po pojedinim pozicijama, Ikea se želi pozicionirati negdje na sredini tog raspona.'

Osobine idealnog radnika Ikee

Švedska kompanija u svojim proglasimo često ističe što posebno cijeni kod radnika:

zajedništvo - jer svi zaposlenici doprinose napretku i samo zajednički je moguće ostvariti viziju Ikee, odnosno stvarati bolji svakodnevni život za većinu ljudi;

skromnost i snaga volje - gdje skromnost ne znači držati se po strani, jer ponekad trebamo biti odlučni kako bismo bili plemeniti;

vođenje primjerom - jer ljude inspirira ponašanje drugih i zato Ikeini zaposlenici svojim ponašanjem trebaju davati dobar primjer kolegama, ali i kupcima;

svjesnost o troškovima - jer dobre rezultate možemo ostvariti i osnovnim resursima;

stalna težnja napretku - i to postavljanjem pitanja i znatiželjom.

Ukratko, Šveđani će svoje radnike držati na za trgovinu prosječnim plaćama.

Koji su to točno iznosi, provjerili smo preko servisa MojaPlaća.hr koji u svojoj bazi podataka ima prosječne neto plaće za gotovo sva radna mjesta u Hrvatskoj.

Skladištar u Ikei tako će zarađivati oko 3.700 kuna neto, a njegov će voditelj primati mjesečnu plaću od oko 4.950 kuna. U odjelu prodaje prosječna plaća će biti 4.720 kuna.

Za radno mjesto logističkog koordinatora prosječna plaća je 5.900 kuna, a voditelj logistike u maloprodaji zarađuje oko 7.100 kuna.

Naravno, sve ove iznose treba uzeti sa zadrškom, jer kao što nam je odgovoreno iz Ikee,  'žele se pozicionirati negdje na sredini' između minimalne i najveće plaće u sektoru.

S još većom zadrškom treba uzeti brojke koje smo pronašli na jednom internetskom forumu gdje autor posta, inače zainteresiran za posao u Ikei, tvrdi kako ima kontakt u komercijali tvrtke.

Prema tom izvoru plaće u Ikei bit će podijeljene u tri kategorije i niže su od prosječnih plaća. Za djelatnike u skladištu kretat će se od 2.500 do 3.500 kuna, u prodaji (blagajna i odnos s kupcima) od 3.200 do 4.200 kuna, a u komercijali i administraciji od 4.500 do 5.500 kuna.

Kad je riječ o prigodnim nagradama tijekom godine (božićnica, uskrsnica, regres i dar za djecu) glasnogovornik Ikee Igor Štefanac nam je rekao da to još uvijek do kraja nije definirano.

Otkako Ikea posluje u Hrvatskoj njezini djelatnici za božićnice i regres dobivali su godišnje 2.500 kuna. Znači, maksimalan iznos na koji tvrtka ne plaća porez. Ta se svota isplaćivala dva puta godišnje, u lipnju 1.250 kuna za regres i u prosincu 1.250 kuna za božićnicu.

Od ostalih pogodnosti za radnike Štefanac je istaknuo mogućnost 'horizontalnog i vertikalnog' napredovanja u firmi odnosno promjenu odijela i penjanje na hijerarhijskoj ljestvici tvrtke. Uz to će imati topli obrok u restoranu tvrtke i mogućnost dobivanja bonusa kao godišnje nagrade ako se ostvare lokalni i globalni ciljevi tvrtke.

Ikea ima i program mirovinske štednje, s tim da novac u taj fond uplaćuje sama kompanija ovisno o poslovnim rezultatima.