VRUĆE PITANJE

Koliko će Srbi u pregovorima s Plenkovićem forsirati ćirilicu?

23.09.2016 u 13:05

Bionic
Reading

Kako će se najvjerojatnije buduća HDZ-ova vlada postaviti prema pitanju ćirilice u Vukovaru, jedna je od tema koja bi trebala biti razriješena u sklopu pregovora. No zasad manjinci na pitanje što će biti s tim pitanjem izbjegavaju konkretan odgovor

Pitanje ćirilice u Vukovaru oduvijek je dizalo napetost na političkoj sceni, no u pregovorima koje manjinci vode s HDZ-om dojam je da se izbjegava isticanje tog pitanja.

Manjinske smo zastupnike posljednja dva tjedna otkad su krenule pripreme za pregovore i sami pregovori nekoliko puta upitali hoće li se inzistirati na primjeni prava na dvojezičnost u onim sredinama koje ispunjavaju uvjete. 'Inzistirat će se na primjeni svih prava propisanih Ustavom, ustavnim zakonom i drugim zakonima', načelni je stav manjinaca, no konkretnije od toga ne žele ni prozboriti, pa barem i neslužbeno.

Nakon što je sinoć postignut dogovor oko osnovnih zahtjeva manjinaca koji obuhvaćaju poštovanje prava propisanih Ustavom, ustavnim zakonom i drugim zakonima, novinari su pitali Pupovca što je s dvojezičnim pločama. 'I pitanje jezika i pisma, i pitanja obrazovanja, i pitanje razvoja i pitanje manjinskih institucija, sve su to pitanja koja mi ravnopravno tretiramo i nijednom ne dajemo nekakav poseban status te o svim pitanjima razgovaramo na način za koji smo se opredijelili, a to je da nas rješavanje tih pitanja približava, ne udaljava', rekao je Pupovac.

Da bi se na tom pitanju trebalo inzistirati, smatra dogradonačelnik Vukovara i dopredsjednik Demokratskog saveza Srba Srđan Milaković. 'To je stvar vjerodostojnosti države, bilo i ostalo je. Ako ćete u pregovorima razgovarati o pravima i provođenju prava zagarantiranih Ustavom, ustavnim zakonom i zakonima, dvojezičnost je dio toga. Moje je mišljenje da se o tome uopće ne bi trebalo pregovarati, pogotovo kada su u pitanju prava propisana zakonima. Jednostavno se samo treba to provoditi', kaže Milaković za tportal.

Uvjeren je da ga i SDSS i HDZ u pregovorima namjerno izbjegavaju jer je to vruće pitanje.

Naime, upravo je HDZ-ova većina uz pomoć HKS-a i HDSSB-a izmjenama vukovarskog Statuta prije godinu dana uklonila ćirilicu iz Vukovara, dok se vukovarski SDSS našao na sasvim drugoj strani. Osim toga, vukovarski Statut nalazi se trenutačno na ocjeni ustavnosti na Ustavnom sudu. Takav zahtjev tom sudu poslao je pak saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, no Ustavni sud još nije donio odluku.

Činjenica da se na tom pitanju, barem javno, ne inzistira Milakovića ne čudi, a svašta je imao reći i o svojim dojučerašnjim kolegama iz SDSS-a.

'Mislim da se odstupa od prava srpske zajednice i ostajemo na mrvicama. Jer ako odstupite jednom, odstupit ćete i drugi put, a od prava se odstupalo godinama', kazao je Milaković.


445565,444564,440326,424467