PREGOVORI SE NASTAVLJAJU

HDZ i manjinci postigli dogovor oko osnovnih zahtjeva

22.09.2016 u 21:00

Bionic
Reading

HDZ i predstavnici nacionalnih manjina postigli su dogovor oko osnovnih zahtjeva koji se tiču svih manjina. Ta će zajednička platforma biti ugrađena u budući program Vlade, poručio je nakon druge runde pregovora predsjednik HDZ-a Andrej Plenković

Osnovna platforma tiče se prava manjina koja su propisana Ustavom i ustavnim zakonom, a tiču se i financiranja programa manjina.

'Ono što smo također dogovorili je da ćemo u sljedećih nekoliko dana obaviti razgovore sa svakim od predstavnika nacionalnih manjina te će nam dostaviti prioritetne točke za buduće operativne programe koje bi Vlada u roku od 60 dana od dobivanja povjerenja napravila za pojedine nacionalne manjine - one bi onda uz redovit šestomjesečni dijalog između Vlade i predstavnika nacionalnih manjina stvorile sustavan okvir, pomoću kojeg bismo pratili provedbu programa Vlade i omogućili realizaciju programa za nacionalne manjine', rekao je Plenković.

Da se razgovori nastavljaju oko posebnih programa za svaku manjinu, potvrdio je i SDSS-ov Milorad Pupovac. 'Te točke su posebno važne i iznimno značajne za ostvarivanje konkretnih prava pripadnika nacionalnih manjina i vjerujemo da ćemo ih u roku od nekoliko dana u cijelosti usuglasiti i na taj način imati pretpostavke da naše pregovore privedemo kraju i da onda možemo pristupiti sjednici Sabora i izglasavanju nove Vlade', rekao je Pupovac.

Iako su i Pupovac i Radin još prije rekli da Zlatko Hasanbegović ne može sjediti u Vladi, Pupovac kaže da o sastavu Vlade danas nije bilo riječi.

'Sve ove špekulacije koje čitate po medijima o sastavu Vlade i ministrima su račun bez krčmara. Nikakvog razgovora ni s kolegama iz Mosta ni s predstavnicima manjina o sastavu Vlade nije bilo niti će ih još biti', jasan je bio Plenković.

Što se tiče dvojezičnih ploča, Pupovac kaže: 'I pitanje jezika i pisma i pitanja obrazovanja i pitanje razvoja i pitanje manjinskih institucija, sve su to pitanja koja mi ravnopravno tretiramo i nijednom ne dajemo nekakav poseban status te o svim pitanjima razgovaramo na način za koji smo se opredijelili, a to je da nas rješavanje tih pitanja približava, ne udaljava.'