POVIJESNA UN REZOLUCIJA

KolekTIRV: Ovo je prekretnica za interspolne osobe, želimo provedbu i u Hrvatskoj

05.04.2024 u 16:18

Bionic
Reading

Udruga kolekTIRV, koja se bavi promicanjem i zaštitom prava transrodnih i interspolnih osoba, pozdravila je u petak jučerašnje usvajanje prve i povijesne rezolucije UN-a o zaštiti prava interspolnih osoba, istaknuvši kako se nadaju da će biti implementirana u hrvatske zakonske okvire

Ističu kako je riječ o prekretnici u priznavanju i zaštiti prava interspolnih osoba. "Rezolucija pruža okvir za zaštitu i nadamo se da će biti implementirana u zakonske okvire Hrvatske, čime će se okončati praksa nepotrebnih operacija nad bebama i osigurati poštovanje ljudskih prava interspolnih osoba", priopćili su iz kolekTIRVa.

Navode da se UN pozvao na zaključke međunarodnih stručnjaka o tome da je 1,7 posto beba rođeno interspolno, što se definira spolnim karakteristikama koje se ne uklapaju u binarnu podjelu na muško i žensko.

Ističu i kako interspolnost nije transrodnost. "Interspolne osobe su one koje su rođene s varijacijama u spolnim karakteristikama koje se ne uklapaju u tipične definicije muškog ili ženskog tijela. U mnogim slučajevima, bebe se rađaju s tijelima koja ne odgovaraju uobičajenim očekivanjima o spolu, što može uključivati različite kombinacije kromosoma, gonada i genitalija", pojasnili su.

U Hrvatskoj, kao i u većem dijelu svijeta, dodali su, postoji praksa podvrgavanja takve djece nizu invazivnih operacija kako bi se njihova tijela prilagodila društvenim normama muškog i ženskog tijela.

Iz udruge su upozorili kako većina ovih operacija nije nužna za zdravlje djeteta i često se provode bez informiranog pristanka, što dovodi do dugotrajnih fizičkih i emocionalnih posljedica.

Interspolne osobe suočavaju se s velikom stigmom koja može dovesti do tajenja njihovih medicinskih podataka, čak i od samih osoba. To stvara dodatne prepreke u ostvarivanju njihovih prava i pristupu adekvatnoj zdravstvenoj skrbi, upozorava se u priopćenju.