INFORMIRAJTE SE

Koje zubarske usluge pokriva HZZO?

22.02.2013 u 16:56

Bionic
Reading

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) izvjestio je danas o pravima svojih osiguranika na usluge u dentalnoj medicini, odnosno postupcima koji su pokriveni obveznim zdravstvenim osiguranjem

Osiguranici HZZO-a imaju pravo na kurativnu zdravstvenu zaštitu, preventivnu zdravstvenu zaštitu i protetske radove. Kroz kurativnu zdravstvenu zaštitu osiguranici imaju pravo primjerice na liječenje i vađenje zuba, upućivanje na specijalističko liječenje izdavanjem uputnice za teže zahvate po procjeni izabranog doktora dentalne medicine te liječenje parodontoze na uputnicu.

Preventivna zdravstvena zaštita pokriva primjerice čišćenje kamenca do dva puta godišnje, odnosno sukladno medicinskoj indikaciji. U protetske radove koji su pokriveni zdravstvenim osiguranjem spada zubna krunica, djelomična i totalna zubna proteza, ovisno o dobi. Nadalje, kompozitni (bijeli) ispun za jedinicu, dvojku i trojku u gornjoj i donjoj čeljusti, a za ostale zube amalgamski ispun.

Postupci liječenja i plombiranja zuba nisu ograničeni brojem postupka godišnje, nego se mogu raditi onoliko puta godišnje koliko doktor smatra potrebnim. Navedeno je pokriveno obveznim zdravstvenim osiguranjem. Želi li osigurana osoba bijeli ispun na zubima od 3 (trojke) na dalje, to je usluga iznad standarda koja se plaća prema Cjeniku Hrvatske komore dentalne medicine, navodi HZZO.

Propisima HZZO-a utvrđeno je što doktori dentalne medicine u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite obavljaju na teret obveznog zdravstvenog osiguranja. Cjenik dentalnih usluga formira Hrvatska komora dentalne medicine, a ne HZZO i odnosi se na zdravstvene usluge iznad standarda HZZO-a i na naplatu kojih pacijent treba dati pristanak izjavom ili potpisom u svoj zdravstveni karton te zatražiti račun. Cjenik mora biti izložen na vidljivom mjestu u ugovornoj ordinaciji, a njime su određene minimalne cijene utvrđene od strane Hrvatske komore dentalne medicine, ističe se u priopćenju.

Na razini specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite u djelatnosti ortodoncije HZZO navodi da pokriva trošak aparatića za zube osiguranim osobama do 18 godina starosti. Osigurana osoba ima pravo na teret obveznog zdravstvenog osiguranja na pomične, nepomične i retencijske ortodontske naprave jednom tijekom provođenja ortodontske terapije do navršene 18. godine života.
Pacijenti za trošak koji smatraju neopravdanim mogu zatražiti povrat sredstava od HZZO-a, a u upravnom postupku bit će utvrđeno je li zahtjev osnovan. Rad ordinacija dentalne medicine u primarnoj zdravstvenoj zaštiti kontrolira Služba za nadzor i kontrolu HZZO-a, u redovnim i izvanrednim nadzorima, stoji u priopćenju.

Detaljnija objašnjenja osiguranici mogu naći u Pravilniku o standardima i normativima prava na zdravstvenu zaštitu iz obveznog zdravstvenog osiguranja na web stranicama HZZO-a www.hzzo.hr.