POSRNULI DIVOVI

Koje tvrtke očekuju da ih Vlada spasi?

29.12.2011 u 15:47

Bionic
Reading

Osim čistke velikog broja nelikvidnih poduzeća s malim brojem zaposlenika, kojima je već prvih dana mandata zaprijetila Vlada Zorana Milanovića, veći će im problem biti kako sačuvati velike tvrtke koje se bave proizvodnom djelatnošću koje upošljavaju veliki broj radnika i imaju velike probleme. Najugroženije su drvna i tekstilna industrija te građevinarstvo, a najviše tvrtki kojima prijeti propast je u Dalmaciji, Slavoniji i središnjoj Hrvatskoj

Neki od gospodarskih divova koje je u svojoj analizi odabrao Večernji list je pred stečajem, u nekima kasne plaće, neki su u blokadi, a u nekima su radnici pred blagdane dobili otkaze. Od velikog broja tvrtki kojima prijeti propast, a čiji će radnici na 'burzu rada', Večernjak je izabrao 21 apelirajući na Milanovićevu Vladu da i za njih izradi Plan 21, ali za spas.

Analiza počinje s Diokijem, u kojem je ugroženo 1.300 radnih mjesta i prema kojem su banke, INA, HEP pokrenule prisilnu naplatu desetina milijuna kuna dugovanja. Uz njih je nekad prosperitetni Geofoto koji se svojedobno našao u blokadi, pa su morali prepoloviti brojku od 250 radnika.

Tvornici željezničkih vozila Gredelj zbog pada HŽ-ovih narudžbi prijeti kolaps, upitna je isplata plaća, ali i egzistencija 1.500 zaposlenika. U sličnim je problemima i 2.100 Dalekovodovih radnika, kojima su i srezane plaće počele kasniti. Dio je dobio otkaz, a dio poslan na čekanje.

Prihodi nekad moćne Ingre višestruko pali, tvrtka je na koljenima, a ljudi pred otkazima. Otkaze je, pak, dobilo 1.200 radnika u sisačkoj Željezari, a slična sudbina prijeti i njihovim sugrađanima u Herbosu te radnicima Bilokalnika iz Koprivnice.

Stečaj je pokrenut u MTČ – tvornici dječje trikotaže, dijelu vinkovačkog Vibrobetona te u hotelima Novi u Novom Vinodolskom. Doduše, hotelski radnici su se ponadali izlazu kad je stečaj poništen, no plaće im kasne i nitko im ne jamči za radna mjesta.

U blokadi su, među ostalima, računi Tvornice ulja u Čepinu i splitskog Konstruktora, a radnicima pojedinih poduzeća poput Gaja FM iz Slatine, zadarskog Tankerkomerca, Jadrankamena s Brača ili imotskog Trimota vlasnici duguju i po 10-ak plaća.

Plaće u Kaštelanskim staklenicima su neredovite, kaštelanski Adriachem već godinu i pol ne radi, broj Varteksovih radnika je smanjen na trećinu, a u Borovu su podijelili 120 otkaza, jer nema dovoljno narudžbi, pa su morali posegnuti za otkazima kako bi uštedjeli.

Svi odreda nekad su bili uspješna poduzeća, no zbog tuđih pogrešaka, nemogućnosti pronalaženja posla i loše gospodarske situacije sad su u velikim problemima. Naslijeđene probleme i gospodarstvo pred kolapsom stoga će Vladi Zorana Milanovića biti jedan od najtežih ispita.