ANALIZA MINISTARSTVA ZDRAVLJA

Koje su bolnice najbolje u korištenju medicinske opreme i efikasnosti liječnika?

26.08.2015 u 16:34

Bionic
Reading

KBC Rijeka kao bolnica prve kategorije, Opća bolnica (OB) Varaždin iz druge kategorije, te OB Bjelovar iz treće kategorije postigle su u proteklih godinu dana najbolje rezultate u iskorištenosti medicinske opreme i poboljšanju efikasnosti rada liječnika, pokazala je analiza Ministarstva zdravlja, no još postoje značajne razlike u korištenju medicinske opreme unutar bolnica iste kategorije, kao i među bolničkim odjelima po broju pregleda i zahvata koje liječnici obave tijekom radnog vremena

Cilj praćenja 17 medicinskih djelatnosti kroz godinu dana bio je dobivanje točnih podatke gdje radi povećanja efikasnosti treba kupiti novu medicinsku opremu, a gdje treba intenzivirati rad liječnika.

Pomoćnik ministra zdravlja za stacionarnu zdravstvenu zaštitu Dragan Korolija Marinić najavio je da će se razlike nastojati smanjiti povećanim radom i u razgovorima s ravnateljima i šefovima odjela. Naveo je primjer da bi se, uz jedan do dva pregledana pacijenta dnevno više, liste čekanja za prvi pregled kardiologa mogle "svesti na nulu", kao što je to učinjeno u Rijeci.

'Analiza je pokazala različitosti među bolnicama po pitanju opreme i kadrova. Zbog toga smo odlučili da se 250 milijuna kuna ove godine uloži u obnovu opreme tamo gdje je nedostatna ili zastarjela, kako bi što više ujednačili dostupnost zdravstvene zaštite svim građanima', rekao je ministar zdravlja Siniša Varga

Do kraja godine tako će ukupno biti nabavljeno 19 CT uređaja, 12 magentskih rezonanci, dva linearna akceleratora, pet kardioloških angiografskih uređaja, te jedna RTG angiosala za intervencijsku kardiologiju.

Varga je napomenuo kako su dosad postignuti značajni rezultati u smanjivanju listi čekanja, a bolnicama gdje je došlo do smjena ravnatelja ili sanacijskih upravitelja već se pokazuju bolji rezultati.

Analiza je pokazala točan broj prvih i kontrolnih pregleda po specijalisti u 2014. godini, pa tako bolnice nulte i prve kategorije (KBC i KB) bilježe po specijalisti 595 pregleda u gastroenterologiji, 776 pregleda u kardiologiji, te 697 u neurologiji, dok je po patologu obavljeno 23.702 postupka.

Utvrđeno je i kako je na jednom uređaju obavljeno prosječno 1.167 zahvata na katarakti (očna mrena) uz prosječan broj od 350 postupaka po doktoru.

Analiza pokazuje da je najviše ultrazvuka srca obavljeno u bolnicama prve kategorije, no da je najveći broj postupaka po doktoru napravljen u pulskoj i dubrovačkoj bolnici, a najmanje u varaždinskoj i KB-u Sveti Duh, dok je po iskorištenosti opreme bila najbolja bolnica u Slavonskom Brodu.

Kad je riječ kolonoskopiji, najviše postupaka po liječniku bilježe KB Dubrava i KBC Osijek, a najmanje KBC Zagreb, dok su po iskorištenosti opreme najbolje rezulate imale KBC Sestre milosrdnice i KBC Rijeka, a najmanje KBC Split i Merkur.