ŽELE NJEMAČKOG ULAGAČA

Kohorta otjerala osječku Pivovaru od kupnje NK Osijeka

27.09.2015 u 10:17

Bionic
Reading

'Dali smo najbolju ponudu za otkup 29 posto dionica Nogometnog kluba Osijek od Gradske banke u stečaju namjeravajući graditi bolju budućnost kluba i podignuti ga u europsku razinu natjecanja. Željeli smo se tako više približili navijačima kao potencijalnim potrošačima naših proizvoda, ali naišli smo na otpor Kohorte i od svega odustali', rekao nam je Ivan Komak, savjetnik direktorice Prvog hrvatskog piva 1664 d.o.o., tvrtke-kćeri Pivovare Osijek

Kohorta, udruga navijača NK Osijeka, godinama vapi za ulaskom strateškog partnera koji bi uredio i stabilizirao poslovanje kluba i oslobodio ga egzistencijalnih briga što se loše odražava i na sportske rezultate pa se NK Osijek posljednjih godina jedva izborio za opstanak u Prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi. Stoga mnogo očekuju od njemačkog ulagača koji se nedavno javio gradonačelniku Ivanu Vrkiću zainteresiran za kupnju 51 posto dionica NK Osijeka u vlasništvu Grada. Konkurenciju Pivovare Osijek stoga doživljavaju ometanjem namjera stranog ulagača kojemu očito više žele povjeriti budućnost omiljenog kluba.

O tomu su dvaput i javno istupili pa ih je Komak kao inicijator odluke Pivovare o kupnji Nogometnog kluba Osijek pozvao na sastanak. Došla su njih trojica, predvođena predsjednikom Udruge Ivicom Polihom Itom, a razgovarali su vrlo oštro i otvoreno.

'Govorili su mi o svojoj ljubavi prema klubu i pitali me zašto ga Pivovara želi kupiti, a ja sam im objašnjavao da je to naš poslovni interes te da smo spremni u NK Osijek ulagati do deset milijuna kuna po sezoni. To je više od polovice potreba kluba, jer dosad su godišnje trošili između 15 i 18 milijuna. Procijenili smo kako bismo vlasničkim povezivanjem s osječkim nogometnim prvoligašem podignuli našu prodaju za 20 do 30 posto, čime bismo isplatili investiciju, povećali proizvodnju, prihode i otvorili nova radna mjesta. Pitao sam ih jesu li se ikad najeli od ljubavi i znaju li kako je teško osigurati plaću za nečiji rad, ali oni nisu odustajali od protivljenja našoj namjeri preuzimanja kluba, pa smo brzo završili razgovor', ispričao nam je Komak.

Sponzor da, vlasnik ne!

Polih napominje da 'ne treba davati svetinju grada nekomu tko nema besprijekoran imidž i iza koga se još vuku repovi sumnjive privatizacije Pivovare'.

'Nemamo mi ništa protiv Pivovare. Njoj kao sponzoru kluba svaka čast, ali kao većinskom vlasniku baš i ne. Nekorektno je i to što je u novinama objavljeno koliko su Nijemci ponudili za dionice Gradskoj banci u stečaju pa je Pivovara ponudila nešto više i postala najbolji ponuđač. Gospodin Komak nam je rekao da bi nagodinu podigao kredit od 20 milijuna kuna za isplatu vjerovnika NK Osijeka, ali ni u to baš previše ne vjerujemo. Ponudio nam je i uplatu pomoći od 100.000 kuna za rad udruge ako ga podržimo, ali naša ljubav prema NK Osijeku nema cijenu. Mislimo da je njemački ulagač ozbiljniji i da može klub postaviti na zdrave noge. Nismo s njim kontaktirali, ali gradonačelnik Vrkić jest i smatra ga ozbiljnim ulagačem', zaključuje Ivica Polih Ita čudeći se što je Pivovara odustala od natjecanja za NK Osijek samo zbog njihovog protivljenja. No bez podrške Kohorte, teško da bi se Osječko pivo među navijačima toliko etabliralo da Pivovari vrati ulaganja u kupnju kluba pa je odluka o povlačenju ponude razumljiva.

Spasili NK Osijek s 2,2 milijuna kuna

I gradonačelnik Vrkić nam je potvrdio zainteresiranost Pivovare za kupnju 51 posto dionica u vlasništvu Grada, no kaže da su za to nudili cijenu po kojoj ih je Grad stekao zanemarujući obvezu gradske uprave da ih proda na natječaju onomu tko ponudi više.

Direktor Pivovare Osijek Antonio Drobina podsjetio je kako je Osječko pivo na tržištu već 350 godina što govori dugoj tradiciji uspješnog poslovanja koju Uprava Pivovare ne bi stavljala na kocku sumnjivim ulaganjima.

'U ključnim trenucima, kada je u pitanju bio opstanak NK Osijeka, uskočili smo prvo sa 754.000 kuna, a potom i s avansnom uplatom 1.450.000 kuna za promidžbene usluge do kraja 2016., čime smo postali jedan od najvećih sponzora osječkog prvoligaša. Zahvaljujući tomu, NK Osijek uspio je isplatiti svoje ugovorne obveze i ostati iznad površine vode. Time smo pokazali odgovornost i skrb prema najomiljenijem osječkom sportskom klubu, što se za ostale značajnije gradske tvrtke ne bi moglo reći', istaknuo je Drobina.

Komak je dodao kako njihovo povlačenje ponude za kupnju dionica ne znači da su digli ruke od NK Osijeka, ali da Pivovara ne želi biti kočnica razvoju kluba pa se nadaju da će time osloboditi put ozbiljnim ulagačima da NK Osijek poslovno stabiliziraju i podignu na europsku razinu.