STRANAČKA KRIŽALJKA

Koga će SDP poslati u Sabor umjesto Ivana Klarina?

12.09.2017 u 21:36

Bionic
Reading

Nakon što je SDP-ovac Ivan Klarin odlučio zamrznuti saborski mandat i prepustiti mjesto nekome drugome s liste u 9. izbornoj jedinici, postavilo se pitanje tko bi mogao doći u saborske klupe

U SDP-u, koji prema zakonu mora odlučiti tko će Klarina zamijeniti u Saboru, zasad ne otkrivaju tko bi to mogao biti. Na posljednjim parlamentarnim izborima iz 9. izborne jedinice, koja obuhvaća Ličko-senjsku županiju, Zadarsku županiju, Šibensko-kninsku županiju i sjeverni dio Splitsko-dalmatinske županije, u Sabor su ušli Ranko Ostojić, Sabina Glasovac, Franko Vidović te Klarin.

U izboru zamjene stranka ne mora odabrati 'prvog ispod crte', a na izbor se nude bivši načelnik Općine Kali Duško Vidov, šef gospićkog SDP-a Nikola Maras, Vedran Kovačić iz Trogira, Marija Alfirev iz Vodica, Nensi Malbaša iz Dugopolja te Irena Dragić iz zadarskog SDP-a.

'Ako se budemo držali kriterija kao pri određivanju zamjene za Zorana Milanovića, onda bi prvi kriterij trebao biti taj da zamjena iz 9. izborne jedinice dolazi iz županije koja nije zastupljena u Saboru, a drugi je kriterij da dolazi iz uspješne organizacije koja je imala dobar rezultat na izborima. Što se tiče kriterija, taj dio Splitsko-dalmatinske županije nije zastupljen u Saboru, a imamo i jedini grad u kojem je SDP na vlasti', kaže za tportal predsjednik SDP-ovog Kluba zastupnika i šef splitsko-dalmatinskog SDP-a Arsen Bauk.

Naravno, Bauk je mislio na Trogir, u kojem se SDP nakon četiri godine HDZ-a vratio na vlast. Iz Trogira pak dolazi Vedran Kovačić, kojeg bi Bauk rado vidio kao zamjenu za Klarina.

Kovačić je specijalist interne i hitne medicine, nefrolog i viši znanstveni suradnik te radi na Klinici za unutarnje bolesti KBC-a Split. Od 2010. godine član je SDP-a, član Gradskog odbora SDP-a Trogir i član Odbora mjesnog ogranka Čiovo.

Podsjetimo, Klarin je jučer na svom Facebooku izvijestio da se povlači iz Sabora jer se odlučio posvetiti isključivo funkciji načelnika Tisnog. 'Proteklih šest godina obnašao sam časnu dužnost zastupnika u Hrvatskom saboru, a i istodobno dužnost načelnika Općine Tisno i tako došao do točke kada te dvije važne dužnosti ne mogu više istodobno kvalitetno obnašati i ovo je jedini i glavni razlog ovakve odluke. U svom političkom radu uvijek sam prednost davao dužnosti čelnika svoje jedinice lokalne samouprave pa sam se tako u svom političkom djelovanju odlučio posvetiti samo jednoj dužnosti', napisao je Klarin na Facebooku.

Klarin je na nedavnim lokalnim izborima osvojio još jedan mandat na čelu Tisnog, no zapostavio je svoje dužnosti u Saboru. Zbog toga što u srpnju devet dana nije došao u Sabor nedavno je i kažnjen oduzimanjem od zastupničkog paušala, i to 1350 kuna.

  • +15
Sva lica Ivana Klarina Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL