novi šef vrhovnog suda

Koga će predsjednica danas predložiti za Hrvatinovog nasljednika?

10.07.2017 u 07:18

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović trebala bi danas Hrvatskom saboru predložiti kandidata za predsjednika Vrhovnog suda

Prekjučer je od kandidature odustao predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić, pa najviše izgleda da bude izabran na tu dužnost ima Đuro Sessa, bivši predsjednik Udruge sudaca, javlja HRT, pozivajući se na neslužbene izvorene.

"Želim Vas obavijestiti da odustajem od kandidature iz razloga što ne želim otežavati Vašu poziciju. U posljednjih nekoliko tjedana izložen sam orkestriranim i naručenim napadima u medijima, a zbog dvadesetogodišnjeg poznanstva sa notornim Zdravkom Mamićem", stoji u pismu koje je Turudić uputio hrvatskoj predsjednici.

Mamiću, kako je naveo, nikada nije pogodovao niti je sudjelovao u donošenju niti jedne odluke koja bi se njega ticala, ali je, s obzirom na te navode, kao sudac Odjela za USKOK podvrgnut sigurnosnim provjerama za koje je dao pristanak. Kao naručitelje je "prepoznao ljude iz političkog života koji imaju bitno dublje odnose ne samo s imenovanim nego i sa puno većim brojem osoba protiv kojih se vode kazneni postupci", obrazložio je svoje odustajanje Turudić.

Kada Grabar-Kitarović objavi svoj izbor, procedura će se morati brzo odvijati. Branku Hrvatinu mandat ističe 19. srpnja, Sabor se raspušta najkasnije do 15. srpnja, pa ima svega nekoliko dana se sve odvija.

Na prijedlog predsjednice, Opća sjednica Vrhovnog suda, dakle svi suci tog Suda te saborski Odbor za pravosuđe moraju dati svoje mišljenje, a zatim glasa Sabor i potrebna je obična većina pa je jasno da predsjednika Vrhovnog suda mora amenovati i premijer.