POLICIJA OPET IMA POSLA

Kod spomenika HOS-u osvanuli ustaški grafiti

01.03.2015 u 15:02

Bionic
Reading

U Splitu ne prestaju incidenti vezani uz spomenik palim braniteljima IX. bojne HOS-a, koji je u nedjelju ujutro osvanuo zašaran crnim sprejem ispisanim ustaškim natpisima 'Za dom spremni', a počinitelji su ponovno nepoznati i policija za njima traga

Tri grafita neprimjerenog i zabranjenog sadržaja ispisani su na i oko spomenika u Ulici Ruđera Boškovića, zbog čega je policija ponovno obavila očevid.

'Točno je da su naši službenici uočili tri grafita, jedan na samom spomeniku na kojem je ispisano 'ZDS', te dva grafita u neposrednoj blizini spomenika gdje je netko na stepenicama napisao 'Za dom spremni' i kraticu 'ZDS'. Naša je ekipa jutros obavila očevid i fotografirala grafite, te ćemo tijekom dana o svemu tome obavijestiti gradske komunalce', izjavila je Hini glasnogovornica splitske policije Antonela Lolić.

Spomenik za 46-orici poginulih pripadnika IX. bojne HOS-a je 24. siječnja ove godine osvanuo s izmijenjenim natpisom. Unutar pletera prvotno je bilo uklesano HOS, ispod njega grb, a ispod grba IX. bojna, no tada se na kamenom spomeniku na mjestu umjesto riječi 'IX. bojna' našao ustaški pozdrav 'Za dom spremni'. Odmah nakon što su mediji to otkrili, HČSP-ov gradski vijećnik Luka Podrug je odgovornost preuzeo na sebe, ne želeći reći kako je to tehnički izvedeno. Ubrzo je uklonjen i taj sporni natpis, te je na spomenik bio vraćen onaj stari.

Gradonačelnik Ivo Baldasar je tijekom te polemike i nasilnih izmjenjivanja natpisa na spomeniku izjavio kako bi Ustavni ili Upravni sud trebali riješiti dilemu je li primjereno da sporni pozdrav 'Za dom spremni' bude u službenom znaku te bojne.

Spomenik je svečano otvoren u svibnju 2014. godine, a samo četiri mjeseca nakon postavljanja i svečanog otvorenja netko ga je zalio crvenom bojom, no do danas nije utvrđeno tko je to napravio.