PODACI IZ FRANCUSKE

Kod nuklearki veći broj djece s leukemijom

Francuska nuklearka

Francuska nuklearka

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Broj djece oboljele od leukemije dvostruko je veći u blizini francuskih nuklearki nego u drugim dijelovima zemlje, utvrdilo je istraživanje francuskih stručnjaka za zdravstvo i nuklearnu sigurnost

Istraživanje koje će uskoro biti objavljeno u časopisu International Journal of Cancer ipak nije utvrdilo uzročno-posljedičnu vezu između učestalosti leukemije i življenja u blizini nuklearki.

Francuska koristi nuklearke već tri desetljeća i jedna je od zemalja koja se najviše oslanja na taj izvor energije sa 75 posto struje koja se proizvodi u 58 nuklearki.

Istraživanje je utvrdilo da je u razdoblju od 2002. do 2007. godine 14-ero djece u dobi do 15 godina koje je živjelo u krugu od pet kilometara od 19 francuskih nuklearki bilo dijagnosticirano s leukemijom. To je dvostruko veći broj u odnosu na ostatak zemlje.

'To je rezultat koji je dobro provjeren i koji je statistički značajan', kazao je Dominique Laurier, šef epidemiološkog istraživačkog laboratorija u IRSN-u - francuskoj instituciji odgovornoj za nuklearnu sigurnost.

IRSN je sa zdravstvenim vlastima i ranije proučavao utjecaj nuklearki ali do sada nije bilo porasta broja oboljelih od leukemije među onima koji su živjeli u njihovoj blizini.

Francuski se stručnjaci nadaju da bi se istraživanje moglo provesti na razini više zemalja kako bi se na većem uzorku utvrdilo postoji li veza leukemije i života u blizini nuklearki.

Dosadašnja istraživanja u drugim zemljama poput Britanije ili Njemačke nisu utvrdila porast broja oboljelih osim u slučaju njemačke nuklearke Krummel na sjeveru zemlje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi