O BLAGAJNI U UTORAK U SABORU

Koalicijski partneri ipak složni o proračunu?

12.11.2010 u 12:27

Bionic
Reading

Saborski bi zastupnici već u utorak trebali raspravljati o prijedlogu proračuna za 2011. koji je oporba već nazvala disfunkcionalnim i štetnim za Hrvatsku. Vladajući HDZ za prolaz proračuna u Saboru trebat će 77 ruku, no s obzirom na to da mu koalicijski partneri još nisu dali zeleno svjetlo, upitna je njegova sudbina

'Nastavak je sjednice u utorak u 15 sati s točkom Proračun za 2011. godinu. U utorak ujutro održat će se odbori. Proračun očekujemo u ponedjeljak, a on bi tijekom dana trebao biti u vašim pretincima', najavio je danas saborskim zastupnicima potpredsjednik Ivan Jarnjak

No i dalje je nesigurno hoće li Vlada dobiti potporu koalicijskih partnera. Iako je proračun trebao biti isklesan na jučerašnjem sastanku Koordinacije, nakon njega je potvrđeno da do dogovora nije došlo te da su neka pitanja ostala otvorena.

SDSS-ovac Milorad Pupovac sinoć je rekao da se radi o nekim odlukama koje bi trebale ići uz proračun, o mjerama kojima bi se smanjila potrošnja, a o kojima još nema suglasnosti.

Ako se pita HSS-ovca Josipa Friščića, spornih točaka između koalicijskih partnera nema. 'Nikakvog problema nije bilo. SDSS je tražio pojašnjenja vezano uz pitanje nastavka sanacije objekata na prostorima koji su u ratu stradali i jamstva za realizaciju tog programa. Mi smo se tu očitovali da će to ići i ne vidim da bi tu trebao biti problem ili prijepor', pojasnio je Friščić

Uvjeren je HSS-ovac da će proračun biti sređen do sljedećeg tjedna i saborske rasprave i da se proračun ne donosi u žurbi.

'Nije to neka posebna žurba s proračunom, odnosno pripremom. Ministarstva su krenula od onog trenutka kada smo usvojili rebalans proračuna za ovu godinu, jer smo paralelno s rebalansom donijeli odluku o limitima potrošnje za 2010. i iduće dvije godine. U skladu s tim su ministarstva radila svoje prijedloge, koordinirala s onima koji su vezani s njihovim sustavima na financiranje. Vlada je prijedlog pripremila i mislim da je dobro i zbog javnosti i Sabora i korisnika proračuna da se zna što nas čeka u 2011. godini, na što se može računati i mislim da je bolje da proračun stavimo na raspravu umjesto da nagađamo i tražimo informacije što se predviđa i kakve su pozicije u kojem ministarstvu. Na taj način stvaramo bolje ozračje nego da čekamo zadnje dane rokova za donošenje. Mislim da to nije potrebno', kazao je Friščić dodavši da će se sam proračun kretati oko 120 milijardi kuna.

Kod Friščića očito nema straha da se neće postići dogovor o proračunu, a ne smeta ga očito ni činjenica da će zastupnici proračun dobiti u ponedjeljak popodne, a već u utorak o njemu raspravljati.

Međutim, u SDP-u razmišljaju drukčije. 'To samo pokazuje da Hrvatska nije parlamentarna demokracija, nego kancelarska država te da vladajući na svaki način žele izbjeći argumentiranu raspravu o proračunu. Osam godina smo svjedoci toga da parlament HDZ-u služi isključivo kao glasačka mašinerija i pokriće za Vladinu nesposobnost. Nažalost, kako se bliži kraj mandata, takvo ponašanje postaje sve učestalije', smatraju u SDP-u.