KRIZA VLASTI

Koalicija slovenskog premijera izgubila parlamentarnu većinu

06.11.2019 u 18:45

Bionic
Reading

Vlada slovenskog premijera Marjana Šareca od srijede nema osiguranu parlamentarnu većinu za izglasavanje zakona nakon što joj je potporu uskratila stranka Ljevica (L) zbog međusobnog neslaganja oko ukidanja dopunskog zdravstvenog osiguranja

"Ovo je zadnja domina u nizu koja je pala, konstatiramo da je vlada odstupila od dogovora koji je s nama imala, pa sporazum o našoj suradnji s vladom više ne smatramo obvezujućim. Od sada smo u pravoj oporbii", kazao je novinarima predsjednik Ljevice Luka Mesec.

Njegova stranka u parlamentu ima 9 zastupnika, te je od nastanka lijevo-liberalne vlade Marjana Šareca lani podupirala vladine socijalno usmjerene programe putem posebnog sporazuma iako u vladi nije imala svojih predstavnika.

Jedan od kamena spoticanja u njihovoj suradnji bilo je pitanje što bržeg ukidanja dopunskog zdravstvenog osiguranja, na čemu je inzistirala Ljevica (L), pozivajući se na njihov sporazum, ali je vlada prijedlog da se ono ukine već iduće godine, čime bi nastao manjak od pola milijarde eura, te nadomjesti povećanjem stope doprinosa za zdravstvo ocijenila nerealnim.

Na zakonski prijedlog za potpuno ukidanje dopunskog osiguranja što ga je uložila Ljevica vladajući su u srijedu uložili amandmane i tako ga blokirali, bez mogućnosti da bude izglasan, a u međuvremenu najavili vlastito rješenje po kojemu bi se dopunsko osiguranje u zdravstvu zamijenilo "paušalnom naknadom" u otprilike istom iznosu.

Mesec se s tim rješenjem ne slaže, a njegova je stranka već ranije najavila uskraćivanje svojih glasova prilikom glasovanja o državnom proračunu ovog mjeseca, što bi teoretski moglo dovesti do krize koalicijske vlade koju čini čak pet stranaka i kojoj unatoč tome do formalne natpolovićčne većine u parlamentu nedostaju dva glasa. Iako je popularnost Šarecove vlade i njega osobno od prošlog mjeseca zbog nekih afera u blagom padu, pa vladu oštro stajalište Ljevice zabrinjava, neki misle da njihova suradnja neće u potpunosti biti prekinuta. Na tome posebno inzistiraju Socijalni demokrati (SD) koje vodi predsjednik parlamenta Dejana Židana.

On je već izjavio da je Ljevica važna socijalna komponenta u vladi i da s njima treba početi nove razgovore. No, čak i u slučaju potpunog prekida suradnje, opstanak i parlamentarnu većinu kod izglasavanja ključnih zakona Šarec bi mogao osigurati s dva manjinska glasa zastupnika talijanske i mađarske manjine, pa čak i glasovima nacionalista iz Nacionalne stranke (NS) Zmage Jelinčiča koji mu je obećao potporu prilikom izglasavanja proračuna za iduće dvije godine.