ne odustaju

Koalicija pod vodstvom SAD-a počela povlačenje iz Sirije

11.01.2019 u 11:51

Bionic
Reading

Koalicija pod vodstvom SAD-a objavila je da je počela proces povlačenja iz Sirije, priopćio je koalicijski glasnogovornik u petak potvrđujući početak povlačenja o kojemu su američki dužnosnici davali kontradiktorne izjave

Američki predsjednik Donald Trump objavio je prošli mjesec odluku o povlačenju 2000 američkih vojnika koji su bili u Siriji potpora miliciji Sirijskih demokratskih snaga (SDF) pod kurdskim vodstvom u borbi protiv Islamske države.

Koalicija je "počela proces dobrovoljnog povlačenja iz Sirije. Zbog brige za njihovu sigurnost, nećemo govoriti o vremenskom okviru, lokacijama niti kretanju vojnika", rekao je pukovnik Sean Ryan.

Kurdski saveznici SAD-a u sjevernoj Siriji boje se da će povlačenje otvoriti put Turskoj da provede ofenzivu na njihovo područje, kojom odavna prijeti.

Turska dominantnu sirijsku kurdsku skupinu smatra nacionalnom sigurnosnom prijetnjom.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton sugerirao je u utorak da bi zaštita Kurda trebala biti preduvjet američkog povlačenja izazvavši kritike turskog predsjednika Tayyipa Erdogana koji je njegove komentare nazvao "ozbiljnom pogreškom".

No američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je u četvrtak da se neće odustati od povlačenja unatoč turskim prijetnjama Kurdima.