američki državni tajnik

Pompeo potvrdio povlačenje iz Sirije i ističe da ono nije u suprotnosti s Trumpovom strategijom

10.01.2019 u 15:48

Bionic
Reading

Američki državni tajnik Mike Pompeo potvrdio je u četvrtak da će se Sjedinjene Države povući iz Sirije i istaknuo da to povlačenje "nije u suprotnosti" sa strategijom predsjednika Donalda Trumpa na Bliskom istoku

"Predsjednik Trump je odlučio povući naše postrojbe, učinit ćemo to", rekao je na tiskovnoj konferenciji u Kairu u društvu egipatskog kolege Sameha Choukryja, na otkrivajući vremenski plan povlačenja.

Povlačenje oko 2.000 američkih vojnika raspoređenih u Siriji radi borbe sa džihadističkom skupinom Islamskom državom (IS), koje je Trump iznenadno najavio početkom prosinca, doživljava se kao potvrda proturječja u strategiji njegove administracije, pa i nedostatak strategije, misle njegovi kritičari.

Nakon najave skorog i potpunog povlačenja iz Sirije Washington se morao ispraviti i preko Mikea Pompea i savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona postaviti uvjete: konačni poraz IS-a, ali i jamstvo da će kurdski borci koji su se zajedno s Amerikancima borili s džihadistima, biti zaštićeni.

Turska je u vezi s ovim potonjim u četvrtak ponovo zaprijetila ofenzivom na one koje drži "teroristima".

"Nema nikakvih proturječja" u američkog strategiji, rekao je u četvrtak američki državni tajnik, govoreći o "priči koju su izmislili mediji".

"Naša zadaća da i dalje sprječavamo ponovno pojavljivanje IS-a je stvarna, važna i nastavit ćemo je. Samo ćemo je obavljati drukčije na posebnom mjestu, u Siriji", gdje SAD vojno intervenira od 2014. u sastavu protudžihadističke koalicije, dodao je.

Pompeo u Kairu treba u četvrtak poslijepodne održati govor u kojemu će pokušati dokazati dosljednost američke bliskoistočne strategije.

Naslov govora ukratko oslikava poruku koju želi poslati: "Snaga za Dobro: Amerika osnažena na Bliskom istoku".

Odlazak iz Sirije, gdje Iran vojno pomaže režimu u Damasku, čini se u opreci s proglašenim planom suzbijanja iranskog utjecaja i zaštite Izraela.

"Zemlje na Bliskom istoku nikad neće imati sigurnost i gospodarsku stabilnost i nikad neće ostvariti snove svojih naroda ako iranski revolucionarni režim nastavi ići putem kojim sada ide", reći će Pompeo u svom govoru, pozivajući zemlje "privržene miru" da zbiju redove pred "islamističkim ekstremizmom".

Iako je rekao da je egipatskom predsjedniku podastro "čitav niz" primjera napada na ljudska prava na koja su ga upozorile nevladine organizacije, američki državni tajnik je nazvao Abdela Fattaha al Sissija "čvrstim partnerom u borbi s terorizmom i odvažnim glasom koji osuđuje radikalnu islamističku ideologiju kojom se terorizam hrani".