ALFA GENERACIJA

Knjige, stripovi, igrice, zanimacije, navali narode...

02.07.2011 u 14:30

Bionic
Reading

Prema imaginarnom članku 93. temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama rubrika Alfa generacija ide na zasluženi kratak godišnji odmor. Ipak, ne bismo li odgajatelje, roditelje, profesore, male genijalce (...) nagnali da se za bolju budućnost bore i tijekom vrućina, napravili smo selekciju potencijalnih aktivnosti za ovo ljeto koje neće uspavati moždane vijuge

Kako u Hrvatskoj djeluje 887 osnovnih i 406 srednjih škola, možemo zaključiti da je u razdoblju od kraja nastavne pa do početka nove školske godine riječ o najiracionalnije korištenom prostoru u zemlji koji zjapi pust, neiskorišten, tužan... Pritom prevelik dio učenika doista i ima negativnu percepciju hladnog školskog ambijenta, zbog čega je osmišljavanje zabavnijih odgojno-obrazovnih aktivnosti nužno rezultat vlastite inovacije, energije i slobode. Sadržaja ne manjka, a ovaj izbor je smjernica koja nema namjeru dokidati osobnu imaginaciju sanjara o budućnosti.

Knjiga, a nije lektira

Temelj svakog znanja je naravno čitanje. Voljeli bismo ustvrditi da je 2011. godina vrijeme buma inspirativnih hrvatskih knjiga dostupnih na elektronskim čitačima, tablet računalima (...), ali zasad ostajemo izvan svjetskih trendova. No ništa manje ne obožavamo i papir - na hrvatski je prevedeno uzbudljivo djelo 'Razgovori o nevidljivom' u kojem dva fizičara razgovaraju s kazališnim redateljem i scenaristom o svemiru i mikročesticama! Genijalan spoj dva naizgled nekompaktna svijeta. Za sklone erudiciji tu je '101 najutjecajniji lik koji nikad nije živio' s ozbiljnim tretiranjem realnog utjecaja na svijet fiktivnih likova poput Mickeyja Mousea i Sherlocka Holmesa. Lijep vodič i za svijet budućnosti koji s mogućnostima novih tehnologija i evolucijom 'ekonomije doživljaja' vjerojatno donosi još više fikcije. S obzirom na to da smo prihvatili Bushnellov savjet o nastavnom planu i programu s više SF-a, zicerski ljetni izbor je zbirka novela domaće legende Zvonimira Furtingera 'Psihophor'. Nije sve u Philipu K. Dicku i sličnim stranim velikanima koje inače slavimo.

Strip šarenilo

Medij stripa pripada najefektnijim metodama atraktivnog predočavanja složenih znanja. Takav je slučaj sa Stripologikonom, na čijih se 350 stranica prati potraga filozofa Bertranda Russella za logičkim temeljima matematike. Tijekom pustih popodnevnih sati likovno nadarenima i sadržajno maštovitima nema pak druge nego se udubiti u novo izdanje kultnih 'Profesionalnih tajni stripa' Ervina Rustemagića i kreirati vlastiti strip. Ipak, budućnost konzumacije i stvaralaštva stripa krije se na tabletima, pa onima koji imaju iPad dobar je sadržaj za opuštanje svježa epizoda Archieja and Friendsa 'Riverdal Comic Con International', jednostavno dostupna pomoću aplikacije Comics. Šareno s gomilom asocijacija na geek kulturu - savršeno.

Muzejski vremeplov

Muzeje se često posjećuje tijekom školskih izleta, ali budimo realni - pažnju obično odvlači društvo sačinjeno od ekipe heterogenih interesa ili šarmiranje simpatije. Roditelje se stoga isplati nagovoriti na odlazak u Memorijalni centar Nikola Tesla u Smiljanima, koji je lijep korak prema ulasku u svijet nenadmašivog izumitelja, na pozitivan vizualan šok Muzeja krapinskih neandertalaca ili pak na retro šetnju kroz povijest računala i potrošačke elektronike u kućnoj atmosferi riječkog Peek & Pokea. 

Filmska avantura

Osim aktualnog 'Super 8', sa spojem priče o djeci i vanzemaljcima, te za kolovoz najavljenog 'Rise of the Planet of the Apes', inspirativnog za promišljanje smjera ljudske evolucije, pravo uzbuđenje krije se u dječjim avanturističkim filmovima iz osamdesetih godina. Tko se nakon gledanja 'Explorersa' i 'Flight of the Navigatora' ne poželi baviti konstrukcijom svemirskih letjelica i istraživanjem planeta, doista nema osjećaj za avanturu izvan prizemnosti Zrća i 'Big Brothera'.

Poklon od staraca

Vikendi su obično rezervirani za obiteljska hodočašćenja u trgovačke centre po kilograme salame i čipsa. Kako posjet supermarketu ne bi ostao samo na užicima želuca, roditelj koji drži do kombinacije razvoja intelekta i zabave djece nagradit će trud tijekom školske godine i pokojom društvenom igrom poput Aliasa i Slovo po slovo. Svakako solidan utjecaj na povećanje vokabulara, brzinu asocijacija (...) ukoliko se igraju u pravom društvu. Za individualce željne koncentracije bolji izbor je teleskop, a sklonima iskazivanju osobne poruke dostatna je majica s otisnutim likom Baltazara. 'Thompson i Che Guevara, tko su ti?', pita se alfa generacija.

Sobno stvaralaštvo

S nekih osam godina, inspiriran robotom Tomom iz 'Smogovaca', prijatelje sam muljao da sam napravio robota te im pokazivao bizarnu konstrukciju od plastičnih loptica sladoleda i praznih boca gaziranih pića. Nisu pali. Današnje mogućnosti kreativnog igranja u samoći sobe puno su veće. Interes svakako ovisi o karakteru koji može biti više sklon električnim zanimacijama poput električnih domina ili ekologiji s napravama pokretanim vjetrom. Zainteresiraniji za igranje sa softverom mogu npr. izraditi QR kod za ulazna vrata svake zgrade s informacijama o prijateljima, značenju lokacije... Svakako bolje nego kada smo susjedima vezali vrata.  

Virtualno igranje

Iako je fora opustiti se uz brutalnost Red Faction: Armageddona i Alice: Madness Returns ili pak razigranost LEGO serijala, uz videoigrice se mogu steći i korisne vještine. Za to je tu npr. otkačena 'Cargo! The Quest for Gravity', koja sastavljanjem neobičnih letjelica potiče divergentno razmišljanje, te puno ozbiljnija, već klasična Europa Universalis III Chronicles, koja kao svaka strategija fino utječe na planiranje aktivnosti, razmišljanje o uzrocima i posljedicama radnji, ali i efikasno prenosi povijesne činjenice. Nikada neću zaboraviti da me dobar prijatelj prije desetak godina uvjeravao da je na prijemni iz povijesti išao učeći samo uz Age of Empires!

Ulična kreativnost

Najljepša sjećanja iz djetinjstva obično su vezana uz gradnju kućica od svih mogućih dasaka, najlona, cerada (...) pronađenih ispod zgrada, kraj baja za smeće i sl. Iako je danas manje djece na ulicama, gomila odbačene kućne elektronike skrivene po ormarima i podrumima može se iskoristiti za uređenje prostora tehnofilskog futurološkog sentimenta koji u maštovitoj igri služi kao paluba intergalaktičkog broda. Nakon gotove zabave svakako nazvati komunalno poduzeće zaduženo za gospodarenje elektroničkim otpadom.

Inspirativno predavanje

Tijekom kolovoza nebo šaraju suze Sv. Lovre. Iako pojava naliči na invaziju vanzemaljaca iz filma Skyline, riječ je o Perzeidima, tj. kiši meteora. Pravi doživljaj zajamčen je u zvjezdarnicama poput one u Višnjanu ili Rijeci, koje uz pogled kroz profesionalni teleskop jamče i atraktivna predavanja o svemiru i zvijezdama. Ostvarivanje prijedloga iz prethodne točke 'ulična kreativnost' nakon predavanja dobiva novi poticaj.

Sanjivi teatar

Dok se u školskoj godini privlači učenike u kazalište raznim trikovima poput npr. odlične ocjene iz zalaganja, njihov se kontakt s 'ozbiljnim' teatrom ljeti prečesto gubi. Šteta, s obzirom da je upravo to vrijeme atraktivnih događanja poput Dubrovačkih ljetnih igara, Splitskog ljeta, Riječkih ljetnih noći... U Splitu stoga svakako navratiti na 'Me and Al', čiji je jedan od autora teksta i J.D. Salinger, klasik proze u trapericama. U istarskom Svetvinčenatu pak, na Festivalu plesa i neverbalnog kazališta, kreativnu slobodu pokreću plesni pokreti općenito, a posebno 'Interface', predstava s temom lomljenja granice virtualnog i realnog. Vrlo grubo govoreći, predstava između 'Trona' i 'Matrixa' samo na kazališnim daskama.