UNUTRAŠNJA ISTRA

Ključ razvoja je u kvaliteti, specijalizaciji i izvrsnosti

31.01.2013 u 19:14

Bionic
Reading

IDS-ov kandidat u utrci za župana Valter Flego najavio je u Pazinu da će jedan od njegovih prvih poteza na mjestu župana, ukoliko bude izabran, biti revizija i izrada obnovljenog master plana razvoja turizma koji polako istječe

'Istra je bila prva u RH koja je pristupila sustavnom razvoju turizma. Bili smo prvi koji smo shvatili i potencirali suradnju javnog i privatnog sektora, što je rezultiralo prvim master planom razvoja turizma Istre', podsjetio je Flego, napomenuvši kako će se novim ili revidiranim master planom zacrtati daljnji razvoj istarskog turizma za period od šest do osam godina.

Flego, koji je u četvrtak obišao nekoliko imanja agroturizma te se susreo s poljoprivrednicima središnje Istre, istaknuo je kako je ključ razvoja poljoprivrede i ruralnog turizma u kvaliteti, specijalizaciji i izvrsnosti, s obzirom da Istra nema dovoljno plodne zemlje da bi mogla konkurirati proizvodnjom u velikim količinama.

Kako smatra, razvoj ruralnog turizma financirao bi se kroz EU fondove, a zacrtani cilj novog pomaka u agroturizmu je otvaranje 20-ak malih obiteljskih hotela i 50-ak obiteljskih kampova, umrežavanje turizma i eko poljoprivrede kako bi gosti agroturizama mogli u još većoj mjeri uživati u hrani i piću koje proizvode domaćini ili njihovi susjedi, dizanje kvalitete obiteljskog smještaja i razvoj dodatnih sadržaja i motiva dolaska te diferencirano pozicioniranje.

'1996. gotovo nije bilo turističkih objekata u središnjoj Istri – osim postojećih oštarija po selima i mjestima. Zahvaljujući osmišljenom i sustavnom radu županije, turističkih zajednica i ostalih uključenih, danas je Istra prepoznatljiva upravo po svojoj unutrašnjosti. Dokaz tome je godišnja analiza medijskih napisa o Istri koja je pokazala da su čak dvije trećine svih medijskih napisa o Istri posvećene upravo središnjem dijelu Istre!', rekao je Flego.

Podsjetio je i da se županija uoči ulaska u Europsku uniju mora spretno postaviti prema ovom novom okruženju i maksimalno ga iskoristiti, ali i zaštititi istarskog poljoprivrednika.