politički pregovori

Klima se vladajuća koalicija? Čačić će držati Plenkovića na ledu do glasanja o rebalansu. Tvrdi: On ima na čekanju još barem pet žetončića u Saboru

02.06.2021 u 13:44

Bionic
Reading

Zastupnica Reformista Natalija Martinčević na saborskom glasanju o povjerenju ministru zdravstva Viliju Berošu bila je suzdržana. Je li takav glas poruka premijeru, s čijom strankom tvore vladajuću većinu u Saboru?

Jučer je Čačić najavio da predsjednik HDZ-a Andrej Plenković ima jedan dan da vidi hoće li Reformisti sa svojom jednom zastupnicom ostati u vladajućoj koaliciji.

'Ništa, stvari su potpuno jasne. Kad smo dogovarali ide li se na izbore i na koji način, razgovarao sam s premijerom. On je sam postavio pitanje stvara li to probleme u našoj suradnji nacionalno. Ja sam rekao da su, naravno, sa svojim kandidatima i programima dobrodošli, da su to dvije različite stvari, uz pretpostavku koja je conditio sine qua non, da kampanje budu korektne, bez udarca ispod pojasa, bez prljavština. To se već u prvom krugu pokazalo nesavladivim zadatkom za HDZ, koristilo se najprimitivnije, najprljavije što se dalo, preko trećih. Nije bio direktno vidljiv HDZ iako je bilo jasno da HDZ nitko ne dira u tome. U drugom krugu ta se priča razotkrila puno snažnije, nije bilo zastora', kazao je u srijedu Čačić za N1.

Na pitanje je li se čuo s Plenkovićem i ostaje li u koaliciji, odgovara:

'Ne, što bih se čuo. Mi uvijek komuniciramo. Dakle u drugom krugu maske su pale, HDZ je probio granice između gradskih, županijskih i nacionalnih izbora, prozivajući me za grijeh da surađujemo s njima na nacionalnoj razini', kazao je Čačić i nije direktno odgovorio raskida li koaliciju ili ne.

'Dopustite da vam kažem što imam reći. Da budemo potpuno jasni, potpisali smo tijekom kampanje deklaraciju u kojoj piše da s ljudima s optuženičkih klupa i njihovim sljedbenicima i koalicijskim partnerima ni na koji način ne želimo surađivati. Kako su ti ljudi predstavljeni u vijeću i skupštini, svaka vrsta komunikacije s takvima eliminira suradnju i nacionalno. Danas smo dobili informaciju da HDZ s takvim ljudima neće surađivati, što nije bio slučaj u prošlom mandatu. Kako je to prešlo granicu naše tolerancije, sad žemo sljedećih tjedan dana razgovarati. Naše pretpostavke za nacionalnu suradnju su jasne. To su nacionlani projekti, primarno brza pruga. Ovo što se dogodilo, žao mi je što se to dogodilo. Premijer me obavijestio da on nije sudjelovao u tome', pojašnjava.

Najavio je da je sljedeći tjedan glasanje o rebalansu. 'Na rebalansu vladajuća većina mora imati većinu, a na rušenju opozicija mora imati većinu. Ovo je dio tog našeg razgovora. To je tako. Sad ćemo vidjeti do rebalansa. Tada, ako se ne dogovorimo što i kako radimo, tog trenutka morat će nastupiti stvarni HDZ-ovi žetončići, a mi to nikad nismo bili', kazao je.

Tvrdi da Plenković ima barem pet 'žetončića' u Saboru u pripremi te da vladajuća većina ne ovisi o Nataliji Martinčević.

'On ima tu ruku. Ne jednu, ima pet ruku koje ja mogu nabrojati. To su ruke žetončića, to nisu ruke onih koji su dobili svoje mandate. A to pametan premijer ne želi u svojoj većini. Naravno, i to će upotrijebiti ako bude morao, ali to prlja političku poruku', poručio je Čačić.