ROK DO 3. SIJEČNJA

Klemmovom pomagaču određen ekstradicijski pritvor

18.12.2014 u 15:27

Bionic
Reading

Sud Bosne i Hercegovine odredio je ekstradicijski pritvor Radovanu Štetiću, koji je na temelju tjeralice što ju je za njim raspisala Hrvatska uhićen u utorak u Mostaru, potvrdila je u četvrtak Hini glasnogovornica tog suda Manuela Hodžić

'Štetiću je na ročištu održanom u srijedu određen ekstradicijski pritvor koji može trajati do 3. siječnja 2015. godine', kazala je Hodžić.

Riječ je o uobičajenom postupku u ovakvim slučajevima što znači da se od države koja je raspisala tjeralicu očekuje da pravosudnim tijelima u BiH dostavi dokumentaciju nužnu za donošenje odluke o izručenju.

Štetić je zbog prijevara u Hrvatskoj osuđen na tri godine zatvora, a povezuje ga se i s Josipom Klemmom, vlasnikom tvrtke 'Klemm security', jedne od najvećih zaštitarskih tvrtki u Hrvatskoj, u aferi u kojoj je pronevjereno 3,2 milijuna kuna.

Štetića se sumnjiči da je pronalazio ljude koji su osnivali razna trgovačka društva, a njima bi "Klemm security" potom isplaćivao novac za fiktivne usluge kojega bi mu Štetić potom vraćao.

Zagrebački Županijski sud u travnju ove godine odredio je istražni zatvor, a kao razlozi su, osim bijega, navedeni i mogući utjecaj na svjedoke te opasnost od ponavljanja djela.


Kako Štetić nije bio dostupan policiji i sumnjalo se da je u bijegu, za njim je nakon odluke o istražnom zatvoru raspisana i tjeralica.

Riječ je o osobi koja se u više navrata spominjala u stupcima 'crne kronike'. Još početkom prošlog desetljeća povezivalo ga se s tzv. zagrebačkom zločinačkom organizacijom, a krajem prošle godine se s Uskokom nagodio na trogodišnju zatvorsku kaznu zbog optužbi da je vodio skupinu koja je prijevarama i krivotvorenjem isprava zaradila tri milijuna kuna.