LUDA POTJERA

Kitovi ubojice raspametili posadu glisera

19.03.2014 u 09:32

Bionic
Reading

Video zapis koji prikazuje nevjerojatno uzbudljivu utrku orki s gliserom objavljen prošle godine na YouTubeu prošlih je dana preplavio društvene mreže i prikupio gotovo 600.000 gledanja

Na snimci se vidi jato kitova ubojica u Tihom oceanu koji očito uživaju u dokazivanju da se mogu nositi s brzinama ljudskih plovila, ali i da ne mogu odoljeti nevjerojatnim egzibicionističkim skokovima tik uz brodicu.

Orke su poznate po izuzetnoj inteligenciji, a sva pametna stovrenja vole igru. Na sreću ni članovi posade glisera očito nisu ništa manje skloni adrenalinskom uživanju pa su hrabro ovjekovječili urnebesni doživljaj i svoje povike uzbuđenja.

Odrasli mužjaci orki često su duži od devet metara i teški oko šest tona pa nije teško zamisliti što bi se dogodilo brodici da su pogrešno doskočili. Ovi golemi sisavci žive i love u malim skupinama, a napadaju dupine, pingvine, tuljane, pa čak i druge kitove. Napadi na ljude gotovo da uopće nisu zabilježeni, osim rijetko u zatočeništvu. Mogu plivati brzinom od 30-ak km/h. Neke ženke mogu doživjeti nevjerojatnu starost od oko 90 godina, međutim mužjaci žive znatno kraće – u prosjeku oko 45 godina.

Na orke se može naići i u Sredozemnom moru, no u Jadranskom za sada nisu zabilježeni njihovi posjeti. Jedna stalna populacija navodno živi u području Gibraltara, a znaju doći sve do Jonskog mora i Otrantskih vrata.