stara garda

Kissinger o prosvjedima za Hamas: Njemačka je teško pogriješila

12.10.2023 u 15:57

Bionic
Reading

Hamasov napad na Izrael, koji se slavi na ulicama Berlina, ukazuje na to da je Njemačka pustila previše stranaca u zemlju, smatra bivši američki državni tajnik Henry Kissinger

'Bila je velika pogreška pustiti toliko ljudi potpuno različite kulture, vjere i koncepata, jer to stvara grupu pod pritiskom unutar svake zemlje koja to čini', rekao je 100-godišnji bivši američki diplomat u intervjuu s izvršnim direktorom Axel Springera Mathiasom Döpfnerom za njemačku Welt TV. U sastavu kompanije Axel Springer nalazi se i Politico.eu, koji je i prenio intervju.

Kissinger je rođen u Njemačkoj, a s obitelji je pobjegao iz nacističke Njemačke 1938. i postao arhitekt američke vanjske politike tijekom Vijetnamskog rata. Odgovarajući na pitanje o tome kako je vidio Arape u Berlinu u slavljenju napada prošlog vikenda na Izrael, rekao je da je bilo 'bolno'. Masovna imigracija bila je teška pogreška, poručio je 100-godišnji Kissinger.

U iznenadnom napadu, koji je započeo u subotu ujutro, Hamasovi militanti izašli su iz Pojasa Gaze i u krvavom pohodu ubili više od 1200 Izraelaca, otevši ih više od stotinu, dok su istovremeno raketama zasuli gradove, uključujući Tel Aviv i Jeruzalem. Izrael je u znak odmazde započeo opsadu i bombardiranje Gaze ubivši preko tisuću Palestinaca.

Kissinger smatra da se Hamasov 'otvoreni čin agresije' mora suočiti s 'određenom kaznom'. Također je upozorio na potencijal opasne eskalacije u regiji.

'Sukob na Bliskom istoku ima opasnost od eskalacije i uključivanja drugih arapskih zemalja pod pritiskom njihovog javnog mnijenja', upozorio je Kissinger, ukazujući na lekcije naučene iz Jomkipurskog rata 1973., tijekom kojeg je arapska koalicija predvođena Egiptom i Sirija napala Izrael.

  • +9
Izraelska vojska na granici uz Pojas Gaze Izvor: EPA / Autor: ATEF SAFADI

Pravi cilj brutalnog napada Hamasa i njegovih pristaša na Izrael 'može biti samo mobilizirati arapski svijet protiv Izraela i skrenuti s kolosijeka miroljubivih pregovora', rekao je Kissinger. Upozorio je na opasnost od Irana i gomilanja oružja u Libanonu, a koje bi moglo biti iskorišteno protiv Izraela.

Također je 'moguće' da bi Izrael mogao poduzeti akciju protiv Irana ako smatra da je Teheran imao prste u izvršenju napada, dodao je bivši visoki diplomat.

Šire gledano, rekao je Kissinger, tekuća ruska agresija u Ukrajini i Hamasov napad na Izrael predstavljaju 'temeljni napad na međunarodni sustav'. Mišljenja je da Hamas mora biti isključen s političke pozornice.