WU BANGGUO U POSJETU HRVATSKOJ

Kinezi žele ulagati u infrastrukturu i industriju

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 19.05.2012 21:22
  • Objavljeno 19.05.2012 u 20:13
wu banggou

wu banggou

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Predsjednik Stalnog odbora Svekineskog narodnog kongresa Narodne Republike Kine Wu Bangguo izjavio je u subotu u Zagrebu da je Hrvatska povjerljiv i dobar prijatelj i partner Kine u jugoistočnoj Europi te je najavio da će kineske vlasti poticati tamošnje tvrtke na ulaganja u Hrvatsku, osobito u infrastrukturu i industriju

"Hrvatska je povjerljiv i dobar prijatelj i partner Kine u jugoistočnoj Europi, podupire politiku jedne Kine i podržava Peking u svim ključnim pitanjima. To je učvrstilo politički temelj za širenje suradnje na području gospodarstva i trgovine", rekao je Wu na prijemu u povodu 20. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Kine.

Istaknuvši da je Hrvatska najveći kineski vanjkotrgovinski partner u regiji, predsjednik kineskog parlamenta je rekao da je prošle godine trgovinska razmjena iznosila 1,6 milijardi dolara što je 36 puta više nego prije 20 godina.

"Ne postoje nikakve političke prepreke jačanju suradnje i partnerstva na svim područjima, osobito u gospodarstvu, na temelju ravnopravnog odnosa i dobrobiti obiju država i naroda", rekao je visoki kineski dužnosnik na prijemu u hotelu "Westin".

Wu je istaknuo komplementarnost hrvatskog i drugog najjačeg gospodarstva na svijetu, na način da se Hrvatska "oslobađa tereta europske gospodarske krize" i razvija svoju infrastrukturu, a Kina ima iskustvo i specijalizirane tvrtke na tome području.

"Trebamo iskoristiti te prilike, planirati praktičnu suradnju, intenzivnije povezivati tvrtke i poticati ih na ulaganja te uravnotežiti trgovinsku razmjenu", rekao je Wu i svoj govor zaključio željom za trajnim prijateljstvom hrvatskog i kineskog naroda te procvatom hrvatsko-kineske gospodarske suradnje.

Na prijemu koje je organiziralo kinesko veleposlanstvo u Zagrebu bio je i hrvatski predsjednik Ivo Josipović koji je ocijenio da su odnosi dviju zemalja izvrsni te se temelje na načelima mira, suradnje, nemješanja u unutarnje stvari i na politici jedne Kine.

Istaknuo je da će Kina ulaskom Hrvatske u EU imati važnog prijatelja u Uniji što će dati novu dimenziju gospodarskim odnosima i da će jugoistočna Europa biti regija rasta i ulaganja, osobito u infrastrukturu.

"Jačat ćemo infrastrukturne mostove kako bi bili most Kine u Europu, a nadam se da će tome pridonijeti i zajednička ulaganja", rekao je Josipović.

Boris Šprem, predsjednik Hrvatskog sabora i Wuov domaćin tijekom njegova višednevnog službenog posjeta Hrvatskoj, istaknuo je da kineski gospodarski rast i njezina sve veća politička važnost svrstavaju Kinu u čimbenika svjetskih političkih odnosa o kojoj treba voditi računa svaka vanjska politika.

Ocijenivši posjet kineskog predsjednika Hu Jintaoa Hrvatskoj 2009. središnjim događajem u hrvatsko-kineskim odnosima, Šprem je podsjetio na dugotrajne povjesne veze dviju zemalja koje sežu u doba Marka Pola koji je Europi otvorio znamenite putove svile, preko trgovaca, pomoraca i hrvatskih misionara u katoličkim misijama do znanstvenika Andrije Štampara i Berislava Borčića, koji su u okviru Lige naroda pomagali Kini 30-tih godina prošlog stoljeća na području javnog zdravstva.

"Od uspostave diplomatskih odnosa, odnosi Hrvatske i Kine su u stalnom usponu, a utemeljeni su na uzajamnom poštivanju teritorijalne cjelovitosti i državne suverenosti te visokom stupnju povjerenja i razumijevanja", rekao je Šprem i dodao da dvije države surađuju i na globalnom planu zalažući se za pravedan međunarodni poredak i svjetski mir.

Wu Banggou i kinesko izaslanstvo boravak u Hrvatskoj nastavlja u nedjelju posjetom Dubrovniku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!