OPTUŽBE PENTAGONA

'Kinezi su najveći gospodarski špijuni na svijetu'

19.05.2012 u 15:38

Bionic
Reading

Pentagon je objavio kako vjeruje da je Kina prošle godine potrošila 180 milijardi dolara na jačanje svoje vojske, što je puno više nego što je objavio Peking, te je optužio 'kineske igrače' da su najveći industrijski špijuni na svijetu, javlja u subotu agencija Reuters

Kina je odbacila izvješće kao 'neodgovorno', rekavši da SAD širi teoriju o 'kineskoj vojnoj prijetnji'.

Pentagon je u petak u godišnjem izvješću Kongresu o kineskoj vojnoj moći posebno istaknuo kontinuirano ulaganje u naprednu raketnu tehnologiju i u kapacitete za cyber ratovanje te je upozorio da kineska špijunaža prijeti američkoj gospodarskoj sigurnosti.

Kineski igrači su najaktivniji i najuporniji industrijski špijuni', stoji u izvješću.

'Kineski pokušaji da se domognu američkih tehnoloških i gospodarskin informacija će se nastaviti te predstavljati rastuću i stalnu prijetnju gospodarskoj sigurnosti SAD-a', dodaje se.

Pomoćnik američkog ministra obrane David Helvey nije rekao kako iza cyber upada stoji kineska vlada, nego je umjesto toga ponovio da oni dolaze 'iz Kine'.

'Što više saznajemo o njima, sve bolje shvaćamo narav tih operacija i to nam pomaže da s priličnom sigurnošću možemo reći kako neke od njih dolaze iz Kine', rekao je Helvey novinarima na brifingu o godišnjem izvješću.

Analitičari procjenjuju da bi špijunaža i agresivno stjecanje novih tehnologija mogli ubrzati modernizaciju kineske vojske.

Kina je prosvjedovala zbog toga što se njezina vojska u izvješću tretira kao prijetnja i tvrdi da je njezin cilj obrana, a ne napad na bilo koju zemlju ili cilj.

Kina je predana održavanju i promicanju mira, stabilnosti i napretka u azijsko-pacifičkoj regiji i u svijetu', rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Hong Lei.

Pozvao je SAD da zaustavi objavljivanje godišnjeg izvješća i učini više na promicanju kinesko-američkih vojnih odnosa.

To je prvo izvješće Pentagona otkako je američki predsjednik Barack Obama prošle godine pokrenuo politiku jačeg vojnog utjecaja SAD-a u azijsko-pacifičkoj regiji, iako zbog štednje smanjuje vojnu nazočnost u drugim dijelovima svijeta.