OŠTRA REAKCIJA

Kinesko veleposlanstvo: Pompeo neutemeljeno kleveće Kinu kako bi 'potkopao kinesko-hrvatske odnose'

02.10.2020 u 23:36

Bionic
Reading

Veleposlanstvo Narodne Republike Kine u Hrvatskoj u petak je ustvrdilo da državni tajnik SAD-a Mike Pompeo, koji je u petak upozorio Hrvatsku da ne surađuje s Kinom u strateškim projektima , širi "politički virus" i neutemeljeno kleveće Kinu kako bi "potkopao kinesko-hrvatske odnose"

"SAD bezobzirno kleveće Kinu i kineske kompanije bez ikakvih dokaza. Njegov pravi razlog nije zaštita privatnosti ili održavanje kibernetičke sigurnosti, nego njegovi vlastiti politički ciljevi, učvršćivanje digitalne hegemonije i lišavanje drugih zemalja prava na razvoj. Mi čvrsto podržavamo važne kompanije kako bi čuvali njihova legitimna prava i interese, i čvrsto ćemo štititi međunarodna trgovinska pravila", poručilo je kinesko veleposlanstvo reagirajući na izjave čelnika američke diplomacije.

Veleposlanstvo je u izjavi koju je objavilo na svojoj internetskoj stranici pozvalo "neke političare SAD-a da prestanu sa svojom arogancijom i predrasudama spram Kine", a pokušaje da se u pitanje dovede povezanost Kineske komunističke partije s narodom Kine nazvalo "tek pukim željama osuđenim na propast".

  • +6
Mike Pompeo, Andrej Plenković Izvor: Cropix / Autor: Bozo Radic / CROPIX

"Kina uvijek ustrajava na razvoju prijateljstva i suradnje s drugim zemljama na temelju međusobnog poštovanja, obostranih koristi i rezultata u kojima obje strane dobivaju. Spremni smo raditi sa svim zemljama kako bi održali pošteno, otvoren i nediskriminirajuće poslovno okruženje, i osigurali da sigurna, pouzdana i kvalitetna informatička tehnologija osnaži globalni gospodarski oporavak i pomogne poboljšati živote ljudi u cijelom svijetu".

Vjerujemo da međunarodna zajednica jasno uviđa "političke trikove male skupine američkih političara i neće slijepo plesati za SAD-om", poručuje diplomatsko predstavništvo Kine.

Kineski telekomunikacijski div Huawei je također ranije u petak odbacio kao "neutemeljene” američke optužbe da ugrožava kibernetičku sigurnost i izrazilo nadu da ga hrvatska vlada neće diskriminirati prilikom izgradnje svoje 5G mreže.

Sjedinjene Države traže da Hrvatska strateške projekte ne daje u ruke Kinezima jer nacionalna sigurnost mora biti prioritet i ne smije biti ugrožena, rekao je u petak u intervjuu Hini američki državni tajnik Mike Pompeo za posjeta Hrvatskoj.

"Ako imate strateški projekt, projekt od nacionalne sigurnosti, tada nacionalna sigurnost mora biti prioritet. Ako se na natječaju pojave tenderi iz Kineske komunističke partije koji su najjeftiniji, rizik za građane je visok. Vjerujemo da će hrvatsko vodstvo učiniti dobre odluke za svoj narod", rekao je Pompeo.

"Kada surađujete s kineskom tvrtkom, ona je duboko povezana sa sigurnosnim aparatom pa informacije mogu doći na mjesto koje nijedan hrvatski građanin ne želi", kazao je Pompeo.

"Ako imate sigurnu mrežu i informacijske sustave onda privatni podaci i informacije mogu biti sigurni. Ako imate (kinesku) tvrtku koja nije transparentna i koja je vrlo mutna, koja ulaže na predatorski način tada se informacije mogu iskoristiti na način zbog kojeg nijedan hrvatski građanin ne bi smio patiti", rekao je Pompeo.

Hrvatska je povećala suradnju s Kinom posljednjih godina, a najveći hrvatski infrastrukturni projekt - Pelješki most - gradi upravo kineska kompanija.

"Oni su se samo pojavili da od Hrvatske uzmu novac", smatra šef američke diplomacije koji se u Dubrovniku sastao s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem i ministrima hrvatske vlade.