europska statistika

Kineski turisti u 2018. ostvarili više od petine noćenja stranih gostiju u EU; evo koja im je omiljena destinacija

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 04.02.2020 16:30
  • Objavljeno 04.02.2020 u 16:31
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Kineski su turisti na području Europske unije u 2018. ostvarili više od petine ukupnih noćenja stranih gostiju, gotovo pet puta više nego prije 10 godina, objavio je Eurostat povodom epidemije koronavirusa koja je izazvala velike poremećaje u putovanjima širom svijeta

Turističke statistike pokazuju da je EU privlačna destinacija za kineske turiste koji su važni za turistički sektor u mnogim dijelovima Unije, navodi se u izvješću Eurostata.

U 2018. hoteli i drugi turistički smještajni objekti diljem EU-a zabilježili su gotovo 22 milijuna noćenja kineskih turista. Daleko najomiljenije odredište unutar EU-a bila im je Italija s ukupno 5,3 milijuna noćenja u 2018. Slijede Francuska sa četiri milijuna, Njemačka s tri milijuna i Španjolska s 2,5 milijuna.

Interes Europljana za posjet Kini jako varira

Usporedbe radi, građani iz 27 zemalja članica EU-a, bez Ujedinjene Kraljevine, ostvarili su u 2018. ukupno 1,75 milijuna putovanja u Kinu. Time je Kina zauzela 11. mjesto na listi najpopularnijih odredišta građana EU-a izvan Unije.

Putovanja u Kinu građana iz 27-članog EU-a činila su te godine gotovo dva posto ukupnih putovanja na odredišta izvan EU-a.

U Eurostatu pritom ukazuju na značajnije oscilacije u putovanjima iz EU-a u Kinu. Tako je u 2018. broj putovanja porastao za 36 posto, nakon 21-postotnog pada u godini ranije, te 50-postotnog skoka u 2016.

Polovina europskih putovanja u Kinu poslovne naravi

Gotovo svako drugo putovanje iz EU-a u Kinu, njih 48 posto, bilo je poslovne naravi i uglavnom na par dana, pokazale su turističke statistike.

Ostatak je bio privatnog karaktera, ponajprije radi odmora (oko 35 posto), te posjeta prijateljima ili rodbini (15 posto). Privatna putovanja obično duže traju.

Podaci pokazuju i da se iz EU-a u Kinu najviše putuje u razdoblju od veljače do kraja svibnja (47 posto). Među mjesecima najfrekventniji su ožujak i travanj, s udjelom u ukupnom broju putovanja od po 14 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!