NOVA FAZA TRGOVINSKOG RATA

Kina zaustavila uvoz američkih poljoprivrednih proizvoda

05.08.2019 u 21:38

Bionic
Reading

Kina je zaustavila uvoz američkih poljoprivrednih proizvoda i neće isključiti ubiranje carina na uvoz američkih poljoprivrednih proizvoda nabavljenih nakon 3. kolovoza, priopćilo je u ponedjeljak kinesko ministarstvo trgovine.

Ta objava službenog Pekinga nova je faza u kinesko-američkom trgovinskom ratu koji uznemirava globalna tržišta i investitore.

'Povezane kineske tvrtke suspendirale su nabavku američkih poljoprivrednih proizvoda', objavilo je u priopćenju kinesko ministarstvo trgovine.

Kinesko ministarstvo trgovine nije objavilo vrijednost uvoza američkih poljoprivrednih proizvoda koji može biti podvrgnut novim carinama.

Američki predsjednik Donald Trump pojačao je napetosti između dviju zemalja prošlog tjedna kada je nametnuo carine od 10 posto na 300 milijardi dolara kineskog uvoza od 1. rujna, odluka za koju je kinesko ministarstvo reklo da je 'ozbiljno kršenje' postignutog konsenzusa između Trumpa i kineskog predsjednika Xija Jinpinga u lipnju u Osaki.

'Kineski tržišni kapacitet je velik i ima sjajne izglede za uvoz visokokvalitetnih američkih poljoprivrednih proizvoda', kažu iz kineskog ministarstva trgovine. 

Nadaju se da će SAD održati obećanja i stvoriti 'potrebne uvjete' za bilateralnu suradnju. 

Količina američkih poljoprivrednih proizvoda koje Kina kupuje bila je njezina bolna točka u trgovinskim trzavicama sa SAD-om. 

Ostala sporna pitanja uključuju zaštitu prava intelektualnog vlasništva u Kini i kineski izvoz fentanila i supstanci povezanih s fentanilom, za koje američki dužnosnici kažu da je glavni uzrok smrti predoziranjem u SAD-u.