havarija u žutom moru

Kina izgubila 55 mornara nakon što se nuklearna podmornica uhvatila u vlastitu zamku

04.10.2023 u 10:16

Bionic
Reading

Strahuje se da je 55 kineskih mornara poginulo nakon što je njihova nuklearna podmornica uhvaćena u zamku u koju su trebala upasti britanska podvodna plovila u Žutom moru, tvrdi Daily Mail

Prema tajnom britanskom izvješću, pomorci su otrovani nakon katastrofalnog kvara sustava za opskrbu kisikom u podmornici.

Kapetan kineske podmornice 093-417 također se nalazi među poginulima, kao i drugi časnici, njih 21, navodi Daily Mail u ekskluzivnom izvještaju.

Kina je službeno demantirala da se incident dogodio. Peking je također odbio zatražiti međunarodnu pomoć za svoju oštećenu podmornicu.

Izvješće Velike Britanije o kobnoj misiji glasi: 'Obavještajne službe izvješćuju da se 21. kolovoza dogodila nesreća na brodu tijekom izvođenja misije u Žutom moru.

Incident se dogodio u 08.12 lokalno i u njemu je poginulo 55 članova posade: 22 časnika, sedam časnika kadeta, devet dočasnika i 17 mornara. Među mrtvima je i kapetan pukovnik Xue Yong-Peng.

Prema našem shvaćanju, smrt je uzrokovana hipoksijom zbog kvara sustava u podmornici. Ona je udarila u lanac i sidrenu prepreku, koju kineska mornarica koristi za zarobljavanje američkih i savezničkih podmornica.

To je rezultiralo kvarovima sustava za koje je trebalo šest sati da se poprave te da brod izroni. Sustav opskrbe kisikom na brodu otrovao je posadu nakon katastrofalnog kvara.'

Za sada u javnosti nema neovisne potvrde o navodnom gubitku kineske podmornice.

Peking je odbacio spekulacije otvorenih izvora o incidentu kao 'potpuno lažne'.

Kineske podmornice tipa 093 ušle su u službu u posljednjih 15 godina. Plovila su dugačka nešto iznad 100 metara i naoružana su torpedima.

Tip 093 spada među modernije kineske podmornice i poznat je po nižim razinama buke.

Pretpostavlja se da se nesreća dogodila u vodama pokraj kineske provincije Shandong.