postignut konsenzus

Kina i SAD ublažit će ograničenja za novinare

17.11.2021 u 06:42

Bionic
Reading

Kina i Sjedinjene Države uzajamno će ublažiti ograničenja za novinare iz tih dviju zemalja, priopćili su u utorak kineski državni mediji i State Department

China Daily citirao je neimenovane izvore iz kineskoga ministarstva vanjskih poslova koji su rekli da je uoči virtualnoga sastanka kineskoga predsjednika Xi Jinpinga i američkoga predsjednika Joea Bidena, uz ostalo, postignut konsenzus o vizama za novinare.

Napetosti između dviju najvećih svjetskih ekonomija o pitanjima od tehnologije i trgovine do ljudskih prava i koronavirusa prelile su se i na medije.

Peking je optužio Washington za "političke mjere" prema kineskim novinarima nakon smanjenja broja kineskih državljana kojima je dopušteno raditi u američkim uredima velikih kineskih državnih medija i ograničavanja dozvole boravka na 90 dana, uz mogućnost produljenja.

Kina je tada uzvratila protjerivanjem američkih novinara nekoliko američkih novina te je uvela nova ograničenja za vize nekim američkim medijskim kućama.

Prema postignutom konsenzusu, Sjedinjene Države izdavat će kineskim novinarima jednogodišnje vize koje će omogućavati nekoliko ulazaka u zemlju, izvijestio je China Daily, dodajući da se kineska strana obvezala odobriti jednake uvjete za američke novinare, čim američka odluka stupi na snagu.

Obje će zemlje novinarima izdavati vize na temelju zakona i propisa, a novinar će moći slobodno dolaziti i odlaziti uz strogo pridržavanje mjera za suzbijanje pandemije covida 19.

Slične je pojedinosti iznio i glasnogovornik State Departmenta istaknuvši da se Kina obvezala dopustiti američkim novinarima koji se već nalaze u toj zemlji slobodan odlazak i povratak, što im prije nije bilo omogućeno. Dodao je da SAD namjerava slično omogućiti i kineskim novinarima.

"Ovaj je pomak dobrodošao, ali vidimo ga tek kao početni korak", dodao je i napomenuo da se "okruženje u kojemu u Kini rade mediji posljednjih godina znatno pogoršalo".

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova nije odmah odgovorilo na upit za komentar.