zbog 'napada na demokraciju'

Biden zabranio predsjedniku Nikaragve i njegovim ministrima ulazak u SAD

16.11.2021 u 22:04

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden zabranio je u utorak predsjedniku Nikaragve Danielu Ortegi, njegovoj supruzi i potpredsjednici Rosario Murillo te brojnim ministrima i dužnosnicima ulazak u Sjedinjene Države proglasom u obliku oštre optužnice protiv njihovih "napada" na demokraciju

"Represija i zlouporaba Ortegine vlade kao i onih koji ga podržavaju nalažu Sjedinjenim Državama da djeluju", naveo je američki predsjednik u tekstu objavljenom nakon spornih izbora 7. studenoga na kojima je Ortega ostao na čelu zemlje.

"Odlučio sam da je u interesu Sjedinjenih Država da zabrani ulazak u Sjedinjene Države članovima nikaragvanske vlade, koju vodi Daniel Ortega, uključujući njegovu suprugu i potpredsjednicu Rosario Murillo i svima koji su povezani s podrivanjem demokratskih institucija zemlje", dodao je.

Na vrlo dugom popisu nepoželjnih osoba su i neki zastupnici, članovi vade, gradonačelnici i njihovi zamjenici optuženi da su "kršili ljudska prava i kažnjavali mirne prosvjednike", kao i niz visokih dužnosnika službi sigurnosti, vladinih agencija, zatvorske uprave, pravosudnog sustava i ministarstva unutarnjih poslova.

Suprugama i djeci sankcionirah također je zabranjen ulazak na američki teritorij.

Američko ministarstvo financija već je u ponedjeljak najavilo financijske sankcije Uredu saveznog tužitelja Nikaragve i devetorici visokih dužnosnika zemlje "kao odgovor na lažne izbore koje su organizirali predsjednik Daniel Ortega i potpredsjednica Rosario Murillo".

Na izborima 7. studenoga nije sudjelovala oproba, jer su glavni protivnici predsjednika zatočeni. Predsjednik Biden je odmah izbore koji su omogućili četvrti Ortegin mandat nazvao "komedijom".