tampon zona

Kina i Indija povlače vojsku iz spornog područja

06.07.2020 u 11:39

Bionic
Reading

Indija i Kina su započele povlačenje vojnika iz sporne himalajske regije Ladakh, u kojoj je prošli mjesec u sukobima s kineskim vojnicima ubijeno dvadeset pripadnika indijskih snaga sigurnosti, objavili su indijski izvori u ponedjeljak

Izvor iz indijske vlade rekao je kako je povlačenje dogovoreno s kineskom vojskom nakon susreta najviših vojnih dužnosnika dviju zemalja koji je održan prošle srijede.

Indijski dužnosnici u ponedjeljak prenose kako kineski vojnici uklanjaju šatore i infrastrukturu kod točke u blizini doline Galwan u kojoj se prošli mjesec dogodio krvavi sukob.

Televizija NDTV izvještava kako su se pripadnici dviju vojski povukli najmanje jedan kilometar te kako je stvorena tampon zona.

Dugogodišnji spor između dviju najmnogoljudnijih zemalja eskalirao je 15. lipnja, kad je u dolini poginulo dvadeset indijskih vojnika i podiglo tenzije između Kine i Indije.

Kina nije otkrila koliko je njezinih vojnika tada poginulo, a indijski vojni izvori procjenjuju da ih je bilo 40. To je bio najgori otvoreni sukob između dviju nuklearno naoružanih sila u 45 godina.