poziv na izolaciju

Kijev: Sjeverna Koreja pomaže Rusiji u masovnim ubojstvima

19.06.2024 u 19:21

Bionic
Reading

Ukrajina je u srijedu optužila Sjevernu Koreju za pružanje vojne pomoći Rusiji koja omogućuje "masovna ubojstva" civila i pozvala na "strože" mjere za izolaciju dviju zemalja, nakon posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina Pjongjangu

"Sjeverna Koreja danas aktivno surađuje s Rusijom na vojnom polju i namjerno osigurava resurse za masovna ubojstva Ukrajinaca", rekao je za AFP Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika.

Optužio je Pjongjang da je opskrbio Moskvu "granatama velikog kalibra" koje joj omogućuju "održavanje visokog intenziteta topničkih i raketnih napada". "To ima utjecaj na tijek rata u cjelini i značajno povećava broj civilnih žrtava", nastavio je Podoljak, optužujući Sjevernu Koreju za "svjesno sudjelovanje" u ratu Rusije u Ukrajini.

Podoljak je također izrazio žaljenje zbog "potpune neučinkovitosti globalnih instrumenata pritiska" i pozvao na "stroži pristup za postizanje stvarne izolacije" Rusije i Sjeverne Koreje. "Očito je da restriktivne mjere nametnute Rusiji i Sjevernoj Koreji nisu dovoljne", ocijenio je.

Sjeverna Koreja i Rusija potpisale su u srijedu sporazum o međusobnoj obrani kako bi se "zajednički borile" protiv američke "hegemonije", a prigodom rijetkog posjeta Putina Pjongjangu.

Sporazum o strateškom partnerstvu uključuje klauzulu o uzajamnoj obrani prema kojoj se obje zemlje obvezuju jedna drugoj pomoći u odbijanju vanjske agresije, rekao je ranije Putin.