RANJIVA PRIJESTOLNICA

Kijev pogođen s dva projektila tijekom posjeta Guterresa

29.04.2022 u 09:21

Bionic
Reading

Kijev je u vrijeme posjeta glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa bio pogođen s dva ruska projektila, kazali su u petak ukrajinski dužnosnici, dok Zapad vjeruje da bi bitke za Mariupolj i ostala područja na istoku i jugu zemlje mogle biti odlučujuće za ishod rata

Rusija je prošli mjesec povukla svoje snage kod Kijeva i pokrenula veliki napad na Donbas, no jučerašnje eksplozije u Kijevu nakon što je Guterres završio razgovor s predsjednikom Volodimirom Zelenskijem pokazuju da je glavni grad i dalje ranjiv.

Projektili su pali na središnju četvrt grada Ševčenko, a ranjeno je najmanje 10 ljudi.

"Moramo ostati budni. Ne smijemo misliti da je rat gotov", rekao je Zelenskij.

Ukrajinski generali ističu da Rusija pojačava napade na Donbas te da paljba "ruskih okupatora" stiže iz svih pravaca.

Kijev od Zapada traži teško naoružanje, a američki predsjednik Joe Biden je od Kongresa zatražio zeleno svjetlo za vojnu i humanitarnu pomoć u iznosu od 33 milijarde dolara.

"Moramo poduprijeti Ukrajinu u borbi za svoju slobodu. Cijena ove borbe nije jeftina, ali bi popuštanje agresiji bilo skuplje", rekao je Biden.

SAD, koji je sa svojim saveznicima nametnuo Rusiji stroge sankcije, nada se da će Ukrajinci ne samo odbaciti ruski napad na istoku već da će ruska vojska oslabiti kako više ne bi predstavljala prijetnju susjedima.

  • +14
Rusaniv, predgrađe Kijeva Izvor: EPA / Autor: SERGEY DOLZHENKO

Moskva tvrdi da NATO, koristeći Ukrajinu, vodi svoj "posrednički rat" protiv Rusije te je najavila odmazdu. Također upozorava na znakovitu eskalaciju zbog ukrajinskih napada na ruski teritorij.

Rusija je u četvrtak upozorila Zapad da će doći do žestokog vojnog odgovora na bilo koji daljnji napad na ruski teritorij, optuživši SAD i njegove ključne europske saveznike da otvoreno potiču Ukrajinu da napadne Rusiju.

"Na Zapadu otvoreno pozivaju Kijev da napada Rusiju, uključujući i oružjem koje je stiglo iz NATO zemalja", rekla je novinarima u Moskvi glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, Marija Zaharova.

"Ne savjetujem vam da dalje testirate naše strpljenje", dodala je.

Rusko ministarstvo obrane u utorak je reklo da će Moskva, ako se ti napadi nastave, ciljati centre za donošenje odluka u Ukrajini, uključujući i one gdje zapadni savjetnici pomažu Kijevu.